Deelnemers krijgen in de praktische les heel gerichte aanwijzingen hoe weer op de been te komen na een val.
Deelnemers krijgen in de praktische les heel gerichte aanwijzingen hoe weer op de been te komen na een val.

Derde Helft weer van start in Maartensdijk

Algemeen

door Kees Diepeveen

Nu de coronamaatregelen sterk zijn beperkt komt het verenigingsleven weer op gang. Dit geldt ook voor het project De Derde Helft in de kantine en op de sportaccommodatie van voetbalvereniging SVM in Maartensdijk. Dinsdag 1 maart gaf Nathalie Schaafsma van de Kliniek voor Diagnostiek & Leefstijl een hele interessante workshop over Valpreventie. 

De Derde Helft is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij met als doel om van de sportkantine een gezellige ontmoetingsplaats te maken. Niet alleen voor sport en spel maar ook voor een kop koffie en een goed gesprek. In Maartensdijk is de Derde Helft een samenwerking tussen voetbalvereniging SVM, Stichting Mens De Bilt, Korfbalvereniging Tweemaal Zes en Fysiotherapie & Beweegcentrum Maartensdijk. Opzet is dat iedereen - met name ouderen - elkaar elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur vrijblijvend kunnen ontmoeten en meedoen met activiteiten die georganiseerd worden. Bord- en kaartspelen, darten, Jeu de boules, gezond bewegen, korfbal, tennis, en yoga zijn hier voorbeelden van. Maandelijks wordt een workshop of lezing gepland. Eind maart een creatieve workshop.

Workshop
Twintig mensen waren aanwezig om de workshop te volgen. Deze bestond uit twee delen: Allereerst een theoretische verhandeling over: waarom vallen we sneller als we ouder zijn. Vervolgens een warming up als opwarmer voor de spieren bij het praktijkdeel van de workshop waarbij Nathalie doorneemt hoe je het beste overeind kan komen wanneer je gevallen bent en op de grond ligt. Vervolgens krijgen alle deelnemers de kans dit te oefenen.

Valrisicofactoren
‘De meest voorkomende oorzaken van valpartijen zijn lichamelijke klachten zoals duizeligheid, slechtziendheid, bepaalde medicatie, gestoorde mobiliteit en weinig spierkracht’ geeft Nathalie aan. ‘Maar ook mentale obstakels kunnen in de weg zitten. Iemand kan bijvoorbeeld bang zijn om te vallen. Veelal zijn er meerdere risicofactoren tegelijkertijd aanwezig. Valrisicofactoren worden onderscheiden in intrinsieke (patiëntgebonden) en extrinsieke valrisicofactoren. Extrinsieke valrisicofactoren zijn aan de omgeving gebonden, zoals losliggende tegels, gladde vloeren, inadequaat schoeisel of trappen. Over het algemeen betreft het een combinatie van een extrinsieke valrisicofactor met één of meerdere intrinsieke risicofactoren zoals gestoorde mobiliteit en medicatie’.

Verlies spiermassa
Mobiliteitsstoornissen, bestaande uit stoornissen in balans, looppatroon en/of spierkracht afname, zijn één van de belangrijkste risicofactoren voor vallen. Evenals afname van spierkracht. Vanaf het 25e levensjaar verlies je elk jaar ongeveer 1% aan spiermassa. Dit kan oplopen tot zo’n 3% per jaar vanaf 70 jaar. Advies van Nathalie: het is belangrijk om de eiwitinname hoog te houden. Eiwit is een bouwstof voor het lichaam. Genoeg eiwitten eten en weerstandstraining doen verhoogt de spierkracht. Ook voor mensen met artrose en botontkalking had Nathalie waardevolle adviezen. Na de theorie gingen de deelnemers naar de squashruimte waar het opstaan na een val in de praktijk geoefend werd. Deze workshop voorzag duidelijk in een behoefte.

Mensen die geïnteresseerd zijn in het project de Derde Helft kunnen contact opnemen met Gerda Vloedgraven, tel. 0628695669