Wethouder Dolf Smolenaers.
Wethouder Dolf Smolenaers.

Wethouders blij met subsidie voor aardgasvrije wijk

Algemeen

door Guus Geebel

Tijdens een persgesprek op 11 maart gaven de wethouders Dolf Smolenaers en Madeleine Bakker een toelichting op de mogelijkheden die ontstaan door de toekenning van een subsidie van zo’n vier miljoen euro subsidie uit de Rijksregeling Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. Ook werd gesproken over ondersteuning en opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente.

De gemeente De Bilt krijgt de rijkssubsidie om in de wijk Brandenburg-West in Bilthoven een warmtenet aan te leggen met restwarmte van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Zo’n zeshonderd woningen in het plangebied kunnen zo verwarmd worden. Hierbij zijn een water-water warmtepomp en isolatie nodig in de woningen. Dit scenario is verreweg het goedkoopste voor de bewoners om hun woningen duurzaam te verwarmen. Onder de betrokken bewoners is veel draagvlak voor de plannen, al vormen de individuele maatregelen aan de woningen nog wel een puzzel. Daarbij krijgen zij hulp van energiecoöperatie BENG!. Bovendien is er genoeg ruimte voor individuele woningeigenaren om zich te oriënteren, want het idee is om drie flatgebouwen van woningcorporatie SSW eerst aan te sluiten.

Betaalbaar
‘De aanhouder wint’, zegt Dolf Smolenaers. ‘In de vorige ronde was er wel een aanvraag voor de subsidie, maar werden we afgewezen. De subsidie biedt de mogelijkheid om het betaalbaar te maken voor de inwoners. Er is een mooie samenwerking met de SSW, de energiecorporatie BENG!, de gemeente en het waterschap.’ Madeleine Bakker vertelt dat wanneer je de subsidie niet ontvangt wel wordt aangegeven waarom die niet werd toegekend. ‘Daar hebben we nu ons voordeel mee kunnen doen en vier miljoen euro is een mooie subsidie.’ Er waren landelijk 214 aanvragen ingediend waarvan er 47 toegekend zijn. ‘Door de hoge energieprijzen merken de mensen nu ook dat het niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee en ook nog dat je niet een dictator in het zadel houdt’, aldus Smolenaers. De eerste werkzaamheden verwacht de wethouder dit jaar te kunnen starten.

Vluchtelingen
De taakstelling die de gemeente De Bilt van het Rijk opgelegd krijgt om reguliere statushouders hier huisvesting te verlenen is 25. ‘Toen het nieuwe jaar begon hadden we al een kleine voorsprong omdat we er in 2021 twee meer geplaatst hadden. Dit eerste halfjaar moeten we er nog twaalf plaatsen. We liggen dus op koers’, aldus wethouder Bakker. Dolf Smolenaers deelt mee dat Aeres MAVO is gestart met onderwijs aan vluchtelingenkinderen van mensen met een verblijfsvergunning die in de noodopvang asielzoekers Huis ter Heide verblijven. ‘We geven hier dus nu ook onderwijshuisvesting aan kinderen van statushouders die nog geen definitieve verblijfplaats hebben. In De Hertenkamp in Hollandsche Rading huisvesten we 45 minderjarige alleenstaande vluchtelingen. Verder moeten we blijven zorgen dat we helemaal bij zijn met de taakstelling die het Rijk ons heeft opgelegd.’

Oekraïne
‘Wat betreft Oekraïne gaat het allemaal heel snel. Wij bereiden ons ook voor maar het is nog onduidelijk hoeveel vluchtelingen we uit dat land moeten opvangen. Elke veiligheidsregio gaat 2000 vluchtelingen opvangen waar wij sowieso ons aandeel in nemen’, aldus wethouder Smolenaers. ‘Aantallen kunnen we nog niet noemen. Veel hangt af van hoeveel er komen, hoelang de oorlog duurt en hoe intens het is. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat we met mensen moeten slepen, dus willen we plekken waar mensen wat langer kunnen blijven. Onze inwoners zijn heel erg bereid om te helpen. We hebben een oproep gedaan aan mensen om zich aan te melden en zien dat dit wordt gedaan. Er zijn hier nu nog geen Oekraïense vluchtelingen maar aanmeldingen om te helpen worden beantwoord met de mededeling dat we daar in de toekomst graag gebruik van willen maken. Vluchtelingen uit Oekraïne zijn anders dan uit Afghanistan. Die moeten zich melden, komen in een asielzoekerscentrum en gaan een procedure in. Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven dat niet. Zij kunnen vrij reizen en mogen werken. Op de gemeentewebsite vind je in de rubriek ‘blog Oekraïne’ actuele informatie. Er zijn nog veel vragen en er is nog veel onduidelijkheid over aantallen. We willen liefst niet naar een crisisnoodopvang, maar kunnen het niet uitsluiten.’

Wethouder Madeleine Bakker.
Jacob Vermeulen en Els Otterman waren afgelopen zaterdag in Groenekan voor de Cycling4Climate door de Provincie Utrecht georganiseerd, waarbij kennis kon worden gemaakt met projecten op het gebied van duurzaamheid.