Wethouder Anne Brommersma op bezoek bij de maatjes Zimbile en Kees Struijk.
Wethouder Anne Brommersma op bezoek bij de maatjes Zimbile en Kees Struijk. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Een maatje voor iedereen

Algemeen

‘Mijn specialiteit is echte Italiaanse cappuccino’

Het maatjesproject van Mens De Bilt verbindt mensen met elkaar om samen leuke dingen te ondernemen. Het gaat om heel gewone zaken zoals wandelen, boodschappen doen, een kopje koffie drinken of gewoon een praatje met elkaar maken. Wat er gedaan wordt, hangt af van de interesses van zowel de aanvrager als de vrijwilliger. De waarde van het persoonlijk contact staat centraal bij het maatjesproject.

De gemeente De Bilt ondersteunt het Maatjes-initiatief van Mens De Bilt. Ook in het Crisis Herstel Plan Corona is er veel aandacht om inwoners in onze kernen vooral weer met elkaar te verbinden. Het Maatjesproject van Mens De Bilt sluit daar naadloos op aan. 

Ontmoeten
Genoeg redenen voor wethouder Anne Brommersma als portefeuillehouder sociaal domein om eens kennis te maken met zo’n maatjes-koppel. Zij ging daarvoor onlangs op bezoek bij de heer Zimbile met zijn maatje Kees Struijk. Wat doen ze zoal samen en hoe is het contact ontstaan?

Vrijwilliger
Kees studeert rechten en woont in een studentenkamer in Maartensdijk. Veel studenten zoeken een vrijwilligersklus, omdat ze enerzijds wat tijd over hebben en anderzijds ook hun maatschappelijke betrokkenheid vorm willen geven. Zo googelde Kees naar vrijwilligerswerk en kwam bij Mens De Bilt terecht, bij het maatjesproject. Eerder werkte hij bij een hovenier en had hij een klus gedaan bij een oudere dame. De mevrouw was hem heel dankbaar wat hij voor haar had gedaan. Kees: ‘Ik merkte dat door een klein gebaar je echt iets kunt betekenen voor iemand en dat doet gewoon goed. Het hoeft ook niet per sé veel tijd te kosten en ik leer er ook zelf van. Oudere mensen hebben veel levenservaring en die verhalen en wijsheden zijn soms echt goed om naar te luisteren. Of gewoon mee in gesprek te gaan. Daarnaast maakt de heer Zimbile de lekkerste cappuccino en ik help hem soms in de tuin als het nodig is maar vaak genoeg drinken we gewoon een kopje koffie en kletsen we wat.’

Italiaans
Op de vraag van wethouder Brommersma hoe lang Kees al het maatje is van meneer Zimbile antwoordt Kees: ‘Ik ben nu een jaar maatje van de heer Zimbile. Ik startte in de coronaperiode. Door de coronacrisis zat ik zelf ook veel alleen op mijn kamer en dat was behoorlijk saai. In deze coronatijd kon ik gelukkig wel naar meneer Zimbile toe maar we letten natuurlijk wel op. Ik hield afstand en op die manier hadden we wel elkaars gezelschap maar was het toch ook veilig.’

De heer Zimbile is van Italiaanse afkomst, is zijn 80e levensjaar al ruim gepasseerd en woont nog zelfstandig in De Bilt. Zijn vrouw is enkele jaren geleden overleden en de heer Zimbile heeft niet lang geleden een operatie ondergaan voor zijn hernia. Hij kan hierdoor niet zo ver meer lopen: 

Cappuccino
Wethouder Anne Brommersma: ‘Hoe bent u in contact gekomen met uw maatje Kees?’ De heer Zimbile: ‘Ik was in contact gekomen met Mens De Bilt en werd gekoppeld aan Kees. En dat is fantastisch. Ik ben heel blij met mijn maatje. Kees helpt mij soms in de tuin omdat ik dat door mijn hernia niet meer goed kan. Maar vaak drinken we gewoon ook een kopje koffie. Mijn specialiteit is echte Italiaanse cappuccino en daar is Kees dol op. We kletsen dan gewoon wat’. Doordat Kees nu hij weer meer de lessen volgt in Utrecht, kan hij iets minder vaak naar de heer Zimbile: ‘Dat drukt de pret niet en dat maakt de ervaring niet minder of anders. Ik ervaar het contact met de heer Zimbile en het wederzijdse gezelschap als prettig. En natuurlijk trekt die échte Italiaanse huisgemaakte cappuccino’.

Ervaring
Wethouder Brommersma: ‘Het is inspirerend om zo’n maatjeskoppel te ontmoeten en te ervaren hoe belangrijk het is dat we contacten met elkaar hebben. Een beetje aandacht voor de ander doet goed en beiden halen er voldoening en energie uit. Ik ben trots dat Mens De Bilt dit Maatjesproject zo goed heeft neergezet en spreek hierbij echt de hoop uit dat meer mensen hiervan gebruik zullen maken. Het kan zoveel positieve energie brengen.’

Zelf maatje worden of zoekt u een maatje?
Het maatjesproject verbindt en verrijkt elkaar. In deze tijd hebben we elkaar nog meer nodig dan voorheen. Veel mensen hebben behoefte aan contact, aan een beetje aandacht. Want door persoonlijke aandacht ontstaat er weer meer positieve energie. Wil jij ook iets doen voor een ander? Word dan maatje. Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken. Voor iedereen is er een maatje. Er zijn wandelmaatjes, belmaatjes, koffiemaatjes, taalmaatjes, luisterend-oor-maatjes, leesmaatjes, en nog veel meer.

Er wordt gekeken naar de interesses van zowel de aanvrager als de vrijwilliger om een passende koppeling te maken. De waarde van het persoonlijk contact staat centraal. Veel aanvragers geven aan zich weer lekkerder te voelen door het maatjescontact dat zij hebben.

Bel evt. Maaike (06 16417082), Mariëlle (06 16665083), Astrid (06 47693237) of Hagar (06 45258315) of mail naar maatjes@mensdebilt.nl.