De wagen wordt beladen.
De wagen wordt beladen. Foto: foto Jiska Tiemersma

Vrijwilligersactie voor Oekraïne

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Nederland leeft mee met de inwoners van Oekraïne, nadat Poetin met zijn troepen het land binnenviel. Veel vrijwilligers in gemeente De Bilt sprongen direct te hulp om mensen in nood bij te staan. Ook Marieke en Jiska uit De Bilt zetten vanuit hun kerk een actie op. Slechts drie dagen duurde deze actie voor Oekraïne, maar wat ze teweegbracht is enorm. 

‘Drie jaar geleden richtten wij een nieuwe kerk op in De Bilt’, vertelt Jiska Tiemersma. ‘Met de kerk zoeken wij verbinding met onze omgeving en willen wij ons inzetten voor anderen. Zowel dichtbij als veraf. Zo willen wij handen en voeten geven aan ons geloof’.

Alive
Toen de oorlog losbarstte in Oekraïne besloten Marieke en Jiska vanuit hun kerk Alive een actie op te zetten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Jiska: ‘Zeven jaar geleden ben ik naar Lesbos geweest, om vluchtelingen te helpen. Daar zag ik wat het betekent als je huis en haard moet verlaten. De ellende die ik daar zag is niet te beschrijven. En nu komt weer een vluchtelingenstroom op gang, maar dan uit een Europees land, niet zo ver hier vandaan’.

Levensmiddelen
Marieke en Jiska vroegen hun familieleden, vrienden en buurtgenoten of ze de actie wilden steunen. En dat deden zij. ‘In no-time stonden de eerste dozen bij ons op de stoep’, vertelt Jiska‘. En het ging maar door: rijst, macaroni, potten pastasaus, koffie, thee suiker, broodbeleg, babyvoeding, pampers, maandverband, pleisters, shampoo. Binnen drie dagen stond onze gang helemaal vol dozen. En niet alleen uit De Bilt, maar ook uit Amersfoort, Driebergen en Utrecht. Niet normaal meer, zoveel hebben mensen gegeven. Nog steeds ontroert mij dit. Donderdag 3 maart zou ik alle goederen naar Meerkerk brengen, maar wij besloten om een dag eerder te vertrekken met onze bus’.

Uiteindelijk gingen twee volgeladen bussen en een auto met levensmiddelen naar Meerkerk. Van hieruit gaan de levensmiddelen naar de Stichting MeHoRo in Roemenië. Deze stichting vervoert de levensmiddelen naar Satu Mare, één van de projecten die MeHoRo steunt. Een lokale kerk vangt daar vluchtelingen op.

Gift
Nadat de actie in De Bilt is afgelopen besloot de Centrumkerk aan de Julianalaan in Bilthoven er mee verder te gaan. Zij hebben nog een aantal dagen spullen verzameld. Afgelopen zaterdag zijn er twee volle vrachtwagens naar Roemenië vertrokken. Jiska: ‘Wil je op een efficiënte manier bijdragen? Overweeg dan een gift aan een lokaal project, zoals dat van de kerk in Krakow in Polen, die wij ondersteunen. Tot nu toe hebben wij 1.500 euro voor hen opgehaald. Eén ding willen we nog zeggen: wij zijn heel dankbaar voor alle hulp van iedereen’. Verdere informatie over de actie is te vinden op www.alivedebilt.nl/noodhulp.