Het diamanten bruidspaar met burgemeester Sjoerd Potters.
Het diamanten bruidspaar met burgemeester Sjoerd Potters.

Felicitaties voor diamanten bruidspaar Telderman

Algemeen

door Guus Geebel

Burgemeester Sjoerd Potters kwam maandag 28 februari de heer en mevrouw Telderman-De Kroon thuis in Westbroek feliciteren met hun zestigjarig huwelijksjubileum. Rieka de Kroon was 21 en Bart Telderman 27 jaar toen ze op woensdag 28 februari 1962 in Utrecht in het huwelijk traden.

‘Van de dertien paren die toen trouwden stonden er drie met een buikje’, vertelt Bart Telderman. ‘Wij moesten trouwen omdat Rijkswaterstaat waar ik werkte een huis aanbood, maar daar moest je wel getrouwd voor zijn. Ik zeg wel eens dat ons trouwen een motje was, maar niet wat jullie denken.’ De bruid is in 1940 in Zeist geboren waar haar ouders een winkel en een café hadden. Kort na de geboorte van Rieka moesten ze daar vanwege de oorlog vertrekken en gingen in Utrecht wonen in de wijk Lombok. Bart woonde daar ook.

Verjaardag
Bart en Rieka kennen elkaar van dansschool Cornelissen waar ze zondags allebei heen gingen. ‘De jongens stonden aan de ene kant van de zaal en de meisjes aan de andere kant. Volgens Bart is Rieka toen bij een laatste dans op hem afgekomen. ‘Ik werd op een gegeven moment samen met mijn broer uitgenodigd voor een verjaardagsfeest bij een vriendin van Rieka in de Utrechtse Vogelenbuurt. Daar sloeg de vonk toen over. Terwijl het voor de meeste mensen in die tijd heel moeilijk was om aan woonruimte te komen konden Bart en Rieka van Rijkswaterstaat een groot huis huren bij de Prinses Irenesluizen in Wijk bij Duurstede. Ze woonden daar anderhalf jaar en hun eerste kind werd daar geboren. Daarna verhuisden ze naar Utrecht.

Verhuizen
Bart Telderman was toen financieel-administratief medewerker bij Rijkswaterstaat op de Maliebaan in Utrecht en verplaatste zich met een scooter. Hij werkte tot zijn pensioen bij Rijkswaterstaat waar hij verschillende functies bekleedde en eindigde als hoofdcommies. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, een dochter en vier zonen. Er zijn zeven kleinkinderen. Na twaalf jaar bij Rijkswaterstaat in Utrecht kreeg Bart een functie bij Rijkswaterstaat in Den Haag, waar ze dertien jaar woonden. Daarna verhuisden ze naar Maarssen en werkte Bart in het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. Rieka werkte tot haar trouwen in het parochiehuis waar haar ouders het beheer van hadden. Nadat de kinderen groot waren werkte Rieka dertien jaar in de zorg. Het echtpaar verhuisde 25 jaar geleden naar de huidige woning in Westbroek.

Oorlog
Bart vertelt dat hij aan het eind van de oorlog enige tijd in Losser geweest is om aan te sterken. ‘Daar was nog van alles te eten. Mijn broer zat bij een landbouwer en ik bij een hoefsmid. Ik stond als jochie van een jaar of tien een keer te kijken naar het beslaan van een paard. Toen het klaar was werd ik op het paard gezet. Ze gaven het paard een tik op de kont en hij liep met mij erbovenop naar zijn huis. Ik hield het paard bij de manen vast en het dier liep regelrecht naar de boerderij waar hij vandaan kwam. Het was een kilometer of twee. Terug moest ik op mijn klompen naar huis lopen. Daar waren ze boos omdat er een klomp gebroken was. Dit verhaal vertelde ik onlangs aan een kleindochter die paardrijdt.’

Feest
Rieka doet nog aan jeu de boules en koersbal. Ze wandelt veel en heeft aan lijndansen gedaan. Bart heeft verschillende sporten beoefend. ‘Om het zestig jaar vol te houden moet je eerlijk blijven en geven en nemen’, zegt Rieka. ‘Elkaar niet beduvelen, want dan is het afgelopen.’ Het huishouden doen ze zelf zonder hulp. Voor het diamanten huwelijksfeest is een groot aantal mensen uitgenodigd. Later dit jaar is er nog een keer feest. Dan wordt het 60-jarig jubileum van het kerkelijk huwelijk gevierd. De jubilarissen kregen felicitaties van Koning Willem-Alexander, de commissaris van de Koning en bloemen van de gemeente.