Wethouder Madeleine Bakker: ‘Ook bij inclusieve sport geloven wij dat het vergroten van de mobiliteit voor meer sporten en bewegen zorgt en dat mensen met een vorm van een beperking, weinig financiële middelen of andere belemmeringen door advies en ondersteuning de weg naar een passend sport- en beweegaanbod kunnen vinden. Deze aanpak vraagt om maatwerk’
Wethouder Madeleine Bakker: ‘Ook bij inclusieve sport geloven wij dat het vergroten van de mobiliteit voor meer sporten en bewegen zorgt en dat mensen met een vorm van een beperking, weinig financiële middelen of andere belemmeringen door advies en ondersteuning de weg naar een passend sport- en beweegaanbod kunnen vinden. Deze aanpak vraagt om maatwerk’

Sportakkoord route naar meer sport- en beweegmogelijkheden

Algemeen

door Henk van de Bunt 

Het Provinciaal Sportakkoord Utrecht is een feit. Alle 26 Utrechtse gemeenten tekenden donderdag in het stadion van FC Utrecht het akkoord. Ook organisaties uit de sportsector, onderwijs-, zorg- en kennisinstellingen hebben getekend. In het akkoord staat dat ondertekenaars zullen werken aan meer openbare beweegmogelijkheden in wijken en ook kijken ze hoe verduurzaming en sport vaker samen kunnen gaan. 

Daarnaast willen de ondertekenaars sport voor iedereen toegankelijk maken en zullen ze discriminatie en racisme op het sportveld zo goed mogelijk uitbannen. Het vierde thema van het sportakkoord is bevordering van gezondheid en preventie.

Initiatief
De provincie Utrecht is initiatiefnemer van het Provinciaal Sportakkoord. Het is onderdeel van het in 2021 vastgestelde Beleidskader Sport en Bewegen. Het doel is om een uitnodigende buitenruimte te creëren die aanzet tot bewegen en gelijktijdig bijdraagt aan duurzaamheidsdoestellingen. In de sportplannen staat ook de ambitie om de deelname te verhogen onder groepen die nu gemiddeld minder vaak sporten en bewegen, zoals mensen met een beperking of met een lager inkomen. De provincie kiest met het Provinciaal Sportakkoord bewust voor samenwerking met partners in de regio.

Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van sport heeft een centrale plaats in het akkoord. Het doel is om sport- en bewegen beter bereikbaar te maken. Een lichamelijke of geestelijke beperking, geaardheid en beperkte financiële middelen, blijken drempels voor deelname aan sport. Door meer kennisdeling en bewustwording wordt bijdragen aan een positieve sportcultuur waar iedereen veilig kan sporten.

Verduurzaming
Onder de ambitie voor verduurzaming in de sport, wordt verstaan dat clubaccommodaties minder energie verbruiken of zelfs duurzame energie opwekken. Het stimuleren van ledverlichting op de sportvelden en de plaatsing van zonnepanelen op kantinegebouwen is onderdeel van de plannen. Tevens is het doel dat sportparken hittebestendig worden en meer klimaat-adaptief zijn. Het gaat dan onder meer om het aanleggen van een groen dak of het opvangen van hemelwater.

Vervolg
De ondertekenaars van het sportakkoord zullen deelnemen in het regionale sportnetwerk. Bij de start van de samenwerking zal de provincie een regierol vervullen. Het Sportakkoord is een levend document. Het vervolg is een continu proces waarin acties en ontwikkelingen ook weer aanleiding geven voor vervolgacties of hernieuwde ambities.

Sportwethouder Madeleine Bakker - Smit verklaart namens de gemeente De Bilt: ‘Het provinciale sportakkoord sluit met alle vier thema’s heel mooi aan bij de ambities van gemeente De Bilt. Het benutten van onze groene omgeving om iedereen gezond in beweging te brengen is een voorbeeld van een thema, waarin samenwerking over gemeentegrenzen heen met verschillende partners meerwaarde oplevert. Ook voor het sporten toegankelijk maken verwachten wij met dit provinciale sportakkoord voor meer inwoners de drempel om te sporten weg te kunnen halen’.