V.l.n.r. Donald Noorhoff, Margrit Idsinga en Ton de Boer blikten terug en kijken vooruit.
V.l.n.r. Donald Noorhoff, Margrit Idsinga en Ton de Boer blikten terug en kijken vooruit.

30 jaar Historische Kring D’Oude School

Algemeen

door Henk van de Bunt

Dit jaar viert de Historische Kring D’Oude School zijn 30-jarige bestaan. Een speciale jubileumcommissie weet er uitvoerig over te vertellen en bundelt tal van activiteiten.

Jubileumcie-lid Margrit Idsinga vertelt: ‘Behalve het werven van leden had de vereniging ook tot doel om mensen voor de verschillende werkgroepen te interesseren. Men zocht gegadigden voor een onderzoekswerkgroep, een evenementencommissie en voor de redactie van het tijdschrift. Het tijdschrift moest het paradepaardje van de vereniging worden met vier maal per jaar een uitgave. Dat kostte uiteraard veel geld dus hoe groter het ledenaantal, hoe gunstiger dit was voor de financiële positie van de vereniging en de vormgeving van het blad. Naast commissieleden waren ook mensen nodig voor de uitvoering van praktische zaken zoals een secretaris, penningmeester en personen voor het typen en corrigeren van teksten en het rondbrengen van het tijdschrift. In 1992 hadden nog maar weinig mensen een computer en internet was voor het grote publiek nog een leuke fantasie’.

Naam
Donald Noorhoff vertelt over de naamgeving: ‘Als naam voor de nieuwe vereniging werd gekozen voor Historische Kring d ‘Oude School met een verwijzing naar het oudste monument in de gemeente. Zowel de kerk als de school aan de Burgermeester de Withstraat waren beide opgericht in 1652 en bestonden in het oprichtingsjaar van de Kring dus 300 jaar. Op 11 april vond de eerste tentoonstelling plaats in het vernieuwde buurthuis Het Hoekie aan de Prof. dr. T.M.C. Asserweg met als onderwerp de oudste straat van de gemeente, t.w. De Dorpsstraat vo Steenstraat. Door middel van gravures, tekeningen, oude foto’s, ansichtkaarten en ander beeldmateriaal werden de veranderingen van de straat in beeld gebracht. Het aantal leden van de Historische Kring groeide snel. Al voor de feitelijke oprichting op 30 maart hadden zich al 100 leden gemeld. Begin december waren dit er al 200. In de jaren daarna groeide het ledental naar ruim 500. Inmiddels 30 jaar later heeft de Kring rond de 450 leden. De structuur van de vereniging is niet veel veranderd. De onderzoeksgroep en de evenementencommissie bestaan nog steeds. Beide leveren een afgevaardigde aan het bestuur. Door de corona-epidemie zijn zij helaas de laatste twee jaar sterk gehinderd in hun werkzaamheden. Bezoekers met vragen kunnen nog steeds terecht bij de kring. Niet alleen door een maandelijkse openstelling, maar nu zelfs iedere week op donderdagochtend kunnen bezoekers terecht op ‘De Noordpool’ zoals het documentatiecentrum aan de Kometenbaan wordt aangeduid. Echter alleen als er geen restricties zijn wat betreft het aantal bezoekers. Ook e-mail en een website zijn de afgelopen dertig jaar geïntroduceerd. En er is een nieuwe werkgroep toegevoegd, die zich bezig houdt met het digitaliseren en beschrijven van het fotomateriaal van de Kring’.

Terugblik
Ton de Boer blikt terug en vooruit: ‘In 2022 gaat de Kring terugkijken op de afgelopen dertig jaar door middel van een tentoonstelling waarbij een flink aantal hoogtepunten van stal wordt gehaald. Maar ook de veranderingen die de vereniging heeft ondergaan zullen worden gepresenteerd. Bovendien zullen wij met enige regelmaat in De Vierklank terugkijken op een gebeurtenis van 30 jaar geleden. Een tentoonstelling is gepland in november. Tijdens het evenement kunnen bezoekers met hun vragen over hun woningen of familie terecht bij een speciale ‘vraagbaak’. Als de Kring het antwoord niet zelf kan geven, dan kunnen wij kunnen wél doorverwijzen naar websites of archieven waar de informatie mogelijk wel te verkrijgen is. Documentatie, adresboeken, mappen met oude prentbriefkaarten laten een tipje zien van de informatie, die de Kring de afgelopen 30 jaar heeft verzameld. En de Kring heeft het idee om schoolkinderen enthousiast maken om hun visie over de toekomst te geven door middel van een filmpje. De inspiratie voor dit idee komt van de vondst in de oude Theo Thijssenschool in de Tuinstraat waar tijdens de afbraak 55 jaar oude brieven van schoolkinderen werden gevonden’.