De wind golft door het rietland.
De wind golft door het rietland.

Storm over de polder

Algemeen

Met windkracht 10 trok Eunice vrijdag over ons land. In de polder kreeg de februaristorm ruim baan. De wind golfde door het rietland, bulderde over het korte gras en het water in de passen werd hoog opgestuwd. Een regen aan druppels maakte zich los uit de golven, joeg als een mist over de landerijen. 

In de straffe wind leunden bomen zwaar op hun buren. In een pas kaalgeschoren bosje stonden nog twee bomen overeind. Zonder buren waren ze overgeleverd aan de grillen van de wind. Al gauw ging er één om. De wortels happen naar adem in de lucht. 

Polder
Over de polder stuitte de storm op de huizen van het dorp. Los gerukte dakplaten vlogen door de lucht, braken door een dak, verbrijzelden de schoorsteen. Een muur sloeg om, dikke balken kraakten als luciferhoutjes kapot, isolatieplaten staken plotseling de weg over.

Als de wind gaat liggen kan de schade worden opgemaakt. Hulptroepen rijden af en aan. Op veel daken zijn dakpannen gaan schuiven, scherven liggen op de grond. Ladders worden uitgeschoven om de gaten in het dak te dichten. En dan blijkt nogmaals hoe fijn het is om te kunnen leunen op je buren. (Karien Scholten)