Afbeelding

Oproep voor De Bilt als Global Goals Gemeente

Algemeen

Het Platform Duurzaam De Bilt - organisator van de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid - pleit ervoor dat een nieuw gemeentebestuur na de gemeenteraadsverkiezingen, De Bilt uitroept tot Global Goals Gemeente. Om die wens kracht bij te zetten is een manifest opgesteld en het platform roept alle inwoners, bedrijven en organisaties op om dat te ondertekenen via www.duurzaamdebilt.nl/manifest.

Ook De Bilt staat voor grote en urgente opgaven: de energietransitie, duurzaam economisch herstel, het terugdringen van armoede en ongelijkheid, de woningopgave en meer. De 17 Global Goals, ook wel bekend als Sustainable Development Goals (SDG’s), vormen dé wereldwijde agenda als het gaat om duurzaamheid, voor de toekomst én voor het hier en nu. In Nederland omarmen inmiddels 116 gemeenten deze Global Goals. Zij gebruiken die als kompas bij de gemeentelijke inzet op samenhangend, duurzaam beleid, in samenwerking met bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners. 

Voorzitter Jan van Zanen (burgemeester van Den Haag) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft alle gemeenten een brief gestuurd. Daarin roept hij de nieuw te vormen colleges van B&W op om te kiezen voor de toekomst door de Global Goals te hanteren bij het opstellen van een beleidsprogramma, gericht op een brede welvaart en om deel te nemen aan het VNG-netwerk ‘Gemeenten4GlobalGoals’. Het manifest van Duurzaam De Bilt is bedoeld om er ook van onderop voor te pleiten dat de gemeente De Bilt straks deze stap gaat zetten.

(Maaike Noorlander)