De goedgevulde containers worden in aanwezigheid van wethouder Brommersma geleegd.
De goedgevulde containers worden in aanwezigheid van wethouder Brommersma geleegd.

Nieuwe textielinzameling

Algemeen

door Henk van de Bunt

De grote paarse containers zijn de nieuwste textielcontainers waarmee Biga Groep in de gemeente De Bilt het textiel gaat inzamelen. Donderdag 10 februari opende wethouder Anne Brommersma de textielinzameling in Maartensdijk. 

De textielinzameling in gemeente De Bilt is overgenomen door Biga Groep, het sociaal werkbedrijf, waar de gemeente al op meerdere vlakken mee samenwerkt. Sinds begin dit jaar zijn de bestaande textielcontainers vervangen door de opvallende paarse containers. Paars is de herkenbare kleur voor textiel, zoals blauw dat voor papier, en oranje dat voor plastic (PMD) is.

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op bruikbaar en niet bruikbaar. Goede kleding wordt hergebruikt. Het overige textiel wordt vervezeld en verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen, isolatiemateriaal en vulling voor matrassen. Er kan ook garen van gesponnen worden waarvan weer nieuwe kleding gemaakt wordt.

Huis-aan-huis
Textiel kan dus in speciale containers worden gedaan. Naast kleding geldt dat ook voor keukentextiel, handdoeken, schoenen en knuffels. Het textiel mag ook kapot zijn als het maar wel schoon is. Stop alles in een gesloten zak. Zo kan de inhoud niet nat of vuil worden. De Biga Groep komt daarnaast vier keer per jaar langs om textiel aan huis op te halen. Er wordt alleen binnen de bebouwde kom ingezameld. Een week van tevoren ontvangt men een zak die op de inzameldag aan de weg kan worden gezet. Inmiddels hebben de inwoners deze textielzak ontvangen; een team van Biga Groep haalt deze op 21 februari in Bilthoven, op 22 februari in De Bilt, op 23 februari in Maartensdijk en Hollandsche Rading en op 24 februari in Groenekan en Westbroek op.

Duurzaam
De inhoud van de containers en de opbrengst van de huis-aan-huis-inzameling wordt gesorteerd bij een sorteerbedrijf die de kleding zoveel mogelijk verkoopt in eigen kringloopwinkels. Daarvoor worden de containers leeggehaald door medewerkers van Biga Groep. Dat levert werkgelegenheid op voor inwoners voor wie het hebben van een baan niet altijd vanzelfsprekend is.

Wethouder Brommersma hoopt dat de nieuwe containers en de ophaalmogelijkheden een impuls geven aan de textielinzameling. ‘De Bilt is een duurzame gemeente. Ik ben blij dat we nu nog meer mogelijkheden hebben om goed te recyclen. Door textiel goed te verzamelen en te verwerken kunnen we grondstoffen behouden. Veel kan worden hergebruikt via bijvoorbeeld kringloopwinkels en van het overige materiaal kan weer iets nieuws gemaakt worde’.