Toekomstige bewoners van de in aanbouw zijnde appartementen kunnen onbeperkt in de achtertuinen van de huizen aan de Hessenweg ‘meekijken’.
Toekomstige bewoners van de in aanbouw zijnde appartementen kunnen onbeperkt in de achtertuinen van de huizen aan de Hessenweg ‘meekijken’.

Torenhoge huizen in je achtertuin

Algemeen

door Henk van de Bunt

Timo Buijs woont met zijn gezin aan de Hessenweg. De achterkant van hun huis en tuin grenst aan de Essenkamp 38. Tot voor kort woonden er op de Essenkamp 38 een aantal statushouders in het voormalige gezondheidscentrum. Een vastgoedontwikkelaar heeft het gebouw opgekocht en er een houten appartementen complex van drie hoog neergezet. 

Met een grote hijskraan werd het houten appartementencomplex in aanbouw voorzien van een extra laag. In één klap verdween het zonlicht en het uitzicht voor de bewoners van de Hessenweg en de Essenkamp. ‘Dat het zo hoog zou worden en zo dichtbij, dat hadden we in onze ergste dromen niet gedacht’ verzucht Timo Buijs. Het complex wordt echt heel dicht op onze huizen en tuinen gebouwd. Onze privacy is helemaal weg. Er is zeer veel commotie en onvrede onder de buurtbewoners’.

Zienswijzen
De buurt (Hessenweg en Essenkamp) heeft de afgelopen jaren meerdere zienswijzen en bezwaren ingediend. Buijs: ‘Ondanks bestaande afspraken, contacten met de gemeente en lopende bezwaarprocedures wordt de bouw gewoon doorgezet. Het is frustrerend dat dat zomaar kan. De gemeente zegt de vergunningen ondanks alle commotie, zienswijzen en bezwaren, te moeten toekennen. Daarbij wordt er dus amper rekening gehouden met omwonenden. Daarnaast past het complex ook niet in de omgeving en was het ook niet de bedoeling, in het oorspronkelijke bestemmingsplan (de Akker 2008) van De Bilt, om hier een houten appartementencomplex neer te zetten. Er is een gemeenschappelijk bestemming voor het gebouw. Er is een bestemmingswijziging toegekend door middel van het toepassen van de zogenaamde Kruimelregeling 2014.

Kruimelregeling
De kruimelvergunning is een relatief snelle route om van het bestemmingsplan af te wijken, waardoor het college van burgemeester en wethouders toestemming kan geven om voor een concreet project van een bestemmingsplan af te wijken. Relatief snel omdat de reguliere voorbereidingsprocedure van 8 weken op een kruimelaanvraag van toepassing is én omdat de gemeenteraad geen bemoeienis met een kruimelafwijking heeft. Sinds de wetswijziging in november 2014 is de reikwijdte van de ‘kruimelregeling’ vergroot. Wanneer er voor een bouw of gebruiksactiviteit een afwijking van het bestemmingsplan nodig is, kan voor elf gevallen worden afgeweken van het bestemmingsplan. Deze elf verschillende kruimelgevallen zijn opgenomen in de zgn. kruimellijst. Timo Buijs: ‘Echter is de bouw van 11 appartementen niet echt een kruimel/kleinigheid te noemen. Er is nauwelijks rekening gehouden met het creëren van nieuwe parkeerplaatsen, schaduwwerking en privacy van omwonenden. De ontwikkelaar heeft zich ook niet aan de vergunde bouwtekeningen gehouden en moet nu weer een nieuwe vergunning aanvragen’.

Bijeenkomst
Afgelopen donderdag was er een besloten bijeenkomst in het gemeentehuis. Er is veel onrust en de gemeente had aangegeven een presentatie te willen geven over de ontwikkelingen. Buijs: ‘Het gesprek met de gemeente ging goed. De huidige wetgeving schiet schromelijk te kort op dit vlak. De gemeenten moeten handelen volgens juridische richtlijnen maar daarbij hoeft er dus amper rekening te worden gehouden met omwonenden. Het zijn prefab-woningen, die ze bouwen achter ons huis. Het gaat allemaal razendsnel. Voor je het weet is het allemaal gereed. Maar als het aan ons ligt, gaat de bovenste laag er af. Daarnaast is er ook een aantal politieke partijen dat ons nu wil helpen (Forza De Bilt, Beter de Bilt / Bilts Belang en de SP), daar zijn wij heel blij mee’.

Reactie
De reactie n.a.v. het gesprek met bewoners van de gemeente: ‘Op donderdag 10 februari hebben de gemeente De Bilt en een aantal bewoners van de Hessenweg met elkaar gesproken over het perceel Essenkamp 38 in De Bilt. Het was een prettig gesprek waarin de formele kant van het vergunningverleningsproces is toegelicht en vragen van bewoners zijn beantwoord. Afgesproken is dat de gemeente zich inzet om een gesprek tussen de projectontwikkelaar en de bewoners te arrangeren. Doel is om gezamenlijk te kijken of er tegemoet kan worden gekomen aan de bezwaren, die bij de bewoners leven’.

Bewoners van de nieuwe huizen (2017) aan de Hessenweg waren gewend aan het uitzicht op het voormalige gezondheidscentrum waar statushouders zaten. Dat was een lager gebouw en een ‘blinde muur’.