Afbeelding

Diep verlangen

Algemeen

Steeds nadrukkelijker laten zij zich horen, de vogels van de tuinvogeltelling. Mus, koolmees, merel, pimpelmees en vink zingen vanuit de bomen een lied van verlangen naar het voorjaar. In hun zang zoeken zij contact met een partner. Het contact dat hun voortbestaan verzekert.

Dat geldt ook voor podiumkunstenaars. Contact maken met hun publiek is waar veel musici tijdens de Corona - lockdown hartstochtelijk naar uit keken. Sinds kort zijn optredens op bescheiden schaal weer mogelijk en de vreugde daarover is bijna tastbaar in de zaal. In het knusse kerkje van Tienhoven klonken onlangs Keltische klanken uit drie violen en een cello, het Maxwell String Quartet. Vier jonge mannen van overzee, ieder met een baard en opvallend grote voeten, hervonden daar de dynamiek van hun samenspel. Bedreven raakten hun vingers de snaren, de vier strijkstokken bekrachtigden het ritme. Zo wisten zij overtuigend de harten van hun publiek te veroveren. Ingetogen dansten voeten mee op de maat van composities door Haydn en Dvorák. De oude snaarinstrumenten resoneerden mee in de klanken van verlangen.

De zoektocht naar een partner, dat haalt ook het mooiste in jonge muizen naar boven. Uit onderzoek bleek dat zij even melodieus zingen als een vogel om een vrouw te veroveren. Omdat de frequentie van hun liefdeslied te hoog is voor het menselijk oor, werd het pas opgemerkt via de computer. Dit bijzondere gegeven inspireerde mij tot het maken van een bronzen beeld. Een zingende muis vertolkt de blues over de liefde vanaf een podium van studieboeken. De voorraad walnoten benadrukt zijn kwaliteiten.

(Karien Scholten)

In haiku:

Er klinkt weer muziek
Vanuit een diep verlangen
Hartveroverend