Langs het nieuwe bos wordt aan de oostzijde een wandelpad aangelegd.
Langs het nieuwe bos wordt aan de oostzijde een wandelpad aangelegd.

Groter Dassenbosje in het Noorderpark

Algemeen

In mei 2015 heeft Landgoed Eyckenstein het Dassenbosje in het Noorderpark waarin de oudste dassenbucht in de provincie Utrecht gelegen is in beheer gekregen. Om deze dassenburcht een gezonde en zekere toekomst te geven, streeft de familie Van Boetzelaer ernaar om ook de gronden ten oosten en noorden van dit bosje om te vormen naar open bos. Dit draagt bij aan foerageer-mogelijkheden voor de dassen en versterkt de natuurverbinding met de aangrenzende natuur in Noord Holland. 

Landgoed Eyckenstein heeft het ‘bosje’ met de oudste nog bestaande dassenburcht in de Provincie Utrecht in 2015 verworven. Het maakte deel uit van een boerderij met landerijen. De landerijen liggen ten noorden van de Achterweteringseweg (van Maartensdijk richting Westbroek) en grenzen aan andere boerderijen, behorend bij het landgoed. Jarenlang heeft deze dassenburcht in de tweede helft van de vorige eeuw een eenzaam bestaan in de omgeving geleid, terwijl niemand behalve enkele ingewijden van het bestaan ervan wist. Dat komt doordat de burcht zeer geïsoleerd ligt. Het bos van 3,5 ha groot is alleen via de omliggende weilanden te bereiken. Door de aankoop wilde men het voortbestaan van deze dassenburcht met een bijzondere geschiedenis voor de toekomst veilig te stellen. Met name door de aanleg van dassentunnels en ecoducten over de hele Utrechtse Heuvelrug heeft de das zich vanuit deze dassenburcht weer over de hele Heuvelrug kunnen verspreiden.

Start
Oot Verharen-van Erp van Samen voor Hollandsche Rading vertelt: ‘Op 17 Januari zijn de werkzaamheden ‘Uitbreiding Dassenbosje’ gestart. Op een gebied van 8,3 ha worden bijna 14.000 bomen en struiken aangeplant om een deel van de bomenkap ten behoeve van de verbreding van de A27 te compenseren. De werkzaamheden zullen zo’n twee maanden duren. Het plan is door Rijkswaterstaat en Landgoed Eyckenstein in samenwerking met de gemeente en provincie tot stand gekomen. Aanvankelijk was het plan om in het najaar van 2020 deze uitbreiding te realiseren, maar uitsluitsel over de benodigde vergunningen en schaarste van beschikbaar plantmateriaal hebben tot een vertraging van ruim een jaar geleid’.

Locatie
‘De locatie waar het bosplantsoen te Hollandsche Rading West wordt aangelegd, ligt aansluitend op het reeds bestaande Dassenbosje (lokaal bekend en naar verluidt het oudste dassenbos in de provincie). Het betreft percelen die direct ten oosten en noorden van het Dassenbosje, in het verlengde van de Schaapsdrift liggen. Hier is de laatste jaren veelal mais geteeld. In plaats van mais wordt nu een gemengd bos gecreëerd. Daarbij is aansluiting gezocht bij de ondergrond en aanwezige beplanting. Er komt een mix van regulier inheems bos en vruchtdragend bos. Denk daarbij aan wilde kers, wilde appel, wilde peer etc. Aan de randen van het nieuwe bos wordt een zgn. mantelzoomvegetatie aangebracht; die zone is aantrekkelijk voor o.m. libellen, vlinders en hommels, die van warme en beschutte plekken houden’.

Bescherming
‘Voor de bescherming van onder andere de dassen is het niet gewenst om met honden het gebied te betreden. Langs het nieuwe bos wordt aan de oostzijde een wandelpad aangelegd. Tussen het onverharde wandelpad en het bos zal een hek staan. Er is besloten het gebied (binnen het hek en buiten het wandelpad) niet te ontsluiten voor recreatie. Bij Schaapsdrift zal een bankje worden geplaatst met een informatiebord, om vanuit daar het gebied te bekijken. Inmiddels is ook het eerste deel van een hek rond het perceel geplaatst van 1,80 m hoog en er komen korte dassentunnels onder het hek door (geen openingen). Dit is noodzakelijk om de reeën weg te houden van de jonge aanplant. Voor de migratie van dassen en klein wild komen er openingen in het hekwerk. Over aan aantal jaren zal dit hoge hek vervangen worden door een laag hek om de honden uit het gebied te weren’. [HvdB]

Op deze foto, genomen vanaf de Tolakkerweg, is duidelijk te zien dat de aanplant doorloopt tot het bestaande bosje.