Een klein beetje vorst levert een betoverend beeld op van Houdringe.
Een klein beetje vorst levert een betoverend beeld op van Houdringe. Foto: Claire Blom

Terugblik uit De Vierklank op tweede coronajaar

Algemeen

door Guus Geebel

De Vierklank begon in 2021 met een verslag van de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Sjoerd Potters. De toespraak kon vanwege covid19 voor het eerst niet tijdens een Nieuwjaarsreceptie worden gehouden, maar online. Ondanks een vuurwerkverbod werd er toch nog veel vuurwerk afgestoken. Aan het eind van het jaar gold een lockdown. Niet essentiële winkels waren gesloten, kappers moesten hun deuren sluiten en dat gold ook voor musea. Lichtpuntje was dat het Online Museum De Bilt openbleef. De Vierklank deed in 2021 elke week verslag van lokale gebeurtenissen waarvan in dit overzicht per maand wat is opgenomen. Trouwe bezorgers brachten de krant elke woensdag in het verspreidgebied aan huis.

Januari
De scholen waren gesloten en er werd online lesgegeven. Op de Hessenweg in De Bilt onthulde gedeputeerde Arne Schaddelaar de eerste spaarpaal in de provincie Utrecht. Plannen voor het realiseren van een zonnepark roept heel veel vragen op. Het openbaar vervoer in Lage Vuursche verslechterde op 3 januari met een nieuwe dienstregeling. De gemeenteraad ging akkoord met de ruimtelijke randvoorwaarden voor herontwikkeling van het Nobelkwartier en Marie Curieweg 1. Bewoners werken aan een advies over de vraag: ‘Hoe ziet u wonen in de toekomst?’ De Voedselbank De Bilt bestaat tien jaar.

Februari
Windturbines houden de gemoederen bezig. Coesfeld, de Duitse partnerstad van De Bilt, heeft met Eliza Diekmann een nieuwe burgemeester. Zij volgt Heinz Öhmann op. Emmaus Bilthoven biedt online goederen aan. ‘Gluren bij de Buren’ wordt afgelast. Wel ijs op het Bitsche Meertje maar corona laat grote hoeveelheden schaatsers niet toe. Nog nooit deden zoveel tellers mee met de Nationale Tuinvogeltelling als dit jaar. Binnen de gemeente De Bilt stond de huismus op 1. Station Hollandsche Rading krijgt circulaire perrons. Eveline van der Aa wordt geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor GroenLinks.

Maart
Op 17 maart waren de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarvoor werden stembureaus volgens strikte richtlijnen ingericht. In de gemeente De Bilt stonden 33 partijen op het stembiljet. Na lange tijd zijn de kappers weer open en worden de haren weer gekort. De betrokken vrijwilligers Loes en Frank Klok verhuizen van Groenekan naar Hilversum. Wijkvereniging Centrum ll gaat met veel bewoners en hun kinderen aan de slag tijdens de Landelijke Opschoondag, met als motto: Samen voor de wijk: ontmoeten, bewegen, natuur, samenspraak.

April
De aanpak van de Schapenweide leidt tot veel vragen in de commissie Openbaar Bestuur. Op 13 april was het Nationale Buitenlesdag. De Martin Luther Kingschool in Maartensdijk nam voor de vijfde keer deel en gaf alle kinderen minimaal één uur buiten les. De dag voor de verjaardag van Koning Willem-Alexander reikten burgemeester Sjoerd Potters en wethouder Madeleine Bakker Koninklijke onderscheidingen uit aan 17 inwoners van de gemeente De Bilt. Van 19 tot en met 23 april was de Week van de Teek. De Vierklank schonk daarom aandacht aan dit ‘klein venijn’.

Mei
Op 4 mei werd voor de tweede keer de Nationale Dodenherdenking in Bilthoven zonder publiek gehouden. Er werden kransen gelegd. Namens de gemeente De Bilt door burgemeester Potters en echtgenoot, namens het voormalig verzet Wietse Goedhart met zoon Koen en kinderburgemeester Carmen Braak legde met klasgenootje Madeleine Sandee een krans. Een 250 jaar oude Groenekanse eik werd in de nacht van 3 op 4 mei geveld door een hevige storm. De gemeenteraad stemde op 6 mei in met het ontwikkelperspectief Schapenweide. Dominee Pieter Lootsma neemt afscheid als voorganger van De Woudkapel in Bilthoven.

Juni
De gemeenteraad stemt in met de Biltse bijdrage aan de Regionale Energiestrategie U16 (RES). De Bilthovense Melkweg is weer open. Na een jaar rijdt de Klussenbus weer om karweitjes bij 65-plussers op te knappen. De aanleg van een zonnepanelenfietspad langs de N417 gaat van start. Kapper Hans in Maartensdijk knipt vijf generaties Lam. Dat was een feest waard. LTV Meijenhagen stapt over op duurzame verlichting. Wethouder André Landwehr vertrekt. Aan de door het IVN georganiseerde Slootjesdag konden door corona maar 25 personen worden toegelaten. Het was een zonnige dag en de deelnemende kinderen waren dolenthousiast. B en W gaan na het vertrek van wethouder Landwehr met drie wethouders verder.

Juli
Oud-wethouder Karel Beesemer overhandigt zijn tiende boek aan burgemeester Sjoerd Potters. Kwaliteitsslagerij Zweistra is weer open na een verbouwing. Idea en het KunstenHuis besluiten te fuseren. In de Steenen Camer zijn uilskuikens gesignaleerd. Vrijwilligers van Plog it Up ruimen tijdens de landelijke PeukMeuk 7500 sigarettenfilters op. In de onderwijsbijlage Brugklas in Zicht van De Vierklank is aandacht voor het afscheid van de groep 8-ers. Ook is er aandacht voor het afscheid van directeur Ella Prins van de Julianaschool in Bilthoven. Het 330 meter lange zonnefietspad langs de Koningin Wilhelminaweg in Maartensdijk wordt in gebruik genomen.

Augustus
Het is vakantietijd en dan spreken we van komkommertijd. Voor komkommerteler Jeroen Verheul aan de Gageldijk in Maarssen is het juist een drukke tijd. Hij vertelt in De Vierklank over de ontwikkelingen in deze teelt. De voorbereidingen voor Open Monumentendag zijn in volle gang. Het landelijk thema dit jaar is: ‘Mijn monument is jouw monument’. Op 15 augustus vindt bij het oorlogsmonument bij gemeentehuis Jagtlust de 76ste herdenking van de capitulatie van Japan plaats. Neeltje en Dirk Wijnstekers vieren op 9 augustus hun 60-jarig huwelijksjubileum.

September
Op1 september werden in de gemeente De Bilt de eerste struikelstenen gelegd. De stenen worden gelegd bij woningen die bewoond werden door slachtoffers van de Holocaust. De informatieavond over het voormalig Hessingterrein trekt veel belangstelling. De Vierklank verschijnt met een Sport Special. Daarin veel aandacht voor de buurtsportcoaches die een belangrijke rol spelen bij beweegactiviteiten. In De Leijen worden buurtfeesten gehouden. Gewijzigde bus routes leiden tot irritatie. We8Match begeleidt vluchtelingen naar werk. Op 25 september ging De Bilt open. Het motto was: ontmoeten – cultuur – sport.

Oktober
Kinderburgemeester Carmen Braak neemt afscheid en wordt opgevolgd door Feline Lauret. In de bijlage in De Vierklank ‘Maak kennis met duurzaamheid’ zegt de nieuwe kinderburgemeester dat zij zich daarvoor wil inzetten. Overstekende egels worden vaak overreden. Een nieuw verkeersbord maakt chauffeurs attent op egels. De Voedselbank wint het Groene Lintje. Van 4 tot en met 8 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. De werkgroep De Bilt voor Ieder(in) geeft een ‘Pluim’ aan het nieuwe zwembad, vanwege de bereidheid om aangewezen verdere verbeteringen zo mogelijk uit te gaan voeren. Bij Hubo bouwmarkt Bilthoven opent wethouder Anne Brommersma een bouwkringloop.

November
Burgemeester Eliza Diekmann van Coesfeld bezoekt de gemeente De Bilt. Korfbalclub Nova verwelkomt het 300ste lid. De Maartensdijker Kyle Agterberg beëindigt zijn wielercarrière. De

Julianaschool ontvangt uit handen van gedeputeerde Robert Strijk de Nationale Onderwijsprijs Basisonderwijs provincie Utrecht voor het muziekonderwijsproject van de school. B en W krijgen ruime steun voor de begroting 2022. Basisschool De Rietakker sluit een judoproject af. In de Week van Respect was burgemeester Sjoerd Potters met vijf ‘werkers’ in gesprek over respect op De Werkplaats. Het HF Wittecentrum viert 50-jarig bestaan. Sinterklaas werd uitbundig ontvangen op Jagtlust.

December
De Bilt krijgt de eerste abri van rijstafval in Nederland. Theaterschool Masquerade bestaat twintig jaar. Door de uitbraak van de omikronvariant met veel nieuwe besmettingen krijgt Nederland vanaf 19 december te maken met nieuwe coronamaatregelen. Voor de jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod. Het besluit over bouwen op het Hessingterrein in De Bilt dat op 21 december genomen zou worden is uitgesteld. Het jaar eindigde na een korte periode met vorst met warmterecords voor eind december. Wat het nieuwe jaar brengen zal moeten we afwachten. De Vierklank wenst alle lezers in ieder geval een voorspoedig 2022.

Buurtbewoners geven aan wat ze niet willen.
Het verkiezingsbord in Groenekan.
De Schapenweide was het hele jaar door een veelbesproken onderwerp.
De eerste krans werd op 4 mei gelegd door burgemeester Sjoerd Potters en echtgenoot Tony van Maanen.
De Mopper van Vierklank 2021-22
De nieuwe directeuren van de Julianaschool Nadine ten Kate, Linda Kuijt en de vertrekkende directeur Ella Prins.
Jeroen Verheul in een zonovergoten komkommerkas.
Uit de sportbijlage: Katinka Pricken, Fred van Eeden, hun zoontje Faas van 7 met de fiets, zijn broertje Duuk van 2 in de kinderwagen en de hond Rakker, lopen regelmatig hard vanuit hun woning aan de Molenweg in Maartensdijk.
Kinderburgemeester Feline Lauret zal zich inzetten voor duurzaamheid.
Nadine ten Kate en Linda Kuijt nemen trots de prijs voor het muziekonderwijsproject van de Julianaschool in ontvangst van gedeputeerde Robert Strijk.
Protest tegen bouwen in de natuur op het Hessingterrein in De Bilt.