Afbeelding

Onderzoek naar eventueel roof Joods vastgoed

Algemeen

De gemeente De Bilt gaat onderzoek doen naar de roof van woningen van weggevoerde Joodse eigenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat antwoordt het College van B&W op vragen van de raadsfracties van GroenLinks en PvdA.

Aanleiding voor de vragen waren publicaties van het onderzoekplatform Pointer (KRO-NCRV), waaruit blijkt dat destijds in De Bilt en Bilthoven meerdere panden zijn onteigend en doorverkocht. Raadsleden van GroenLinks en PvdA wilden weten of deze panden na de oorlog weer aan de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden zijn teruggegeven. Ook informeerden zij naar het al dan niet opleggen van naheffingen voor gemeentelijke belastingen aan teruggekeerde Joodse eigenaren.

Onderzoek
Burgemeester en Wethouders laten weten deze vragen niet te kunnen beantwoorden, omdat daarvoor onvoldoende gegevens beschikbaar zijn. Om deze alsnog te verkrijgen zal onderzoek worden gedaan naar de wijze waarop in de voormalige gemeenten De Bilt en Maartensdijk is omgegaan met de betalingsverplichtingen en hoe de houding van de beide gemeenten was tegenover de teruggekeerde Joden in de periode 1945 -1950. Het College zal de raad een voorstel doen om hiervoor het benodigde budget beschikbaar te stellen.

Pointer
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland tussen de 16.000 tot 20.000 woningen van Joodse eigenaren geroofd. Duizenden woningen zijn doorverkocht veelal aan tussenhandelaren en oorlogskopers. De onderzoekers van Pointer ontdekten dat de administratie van het doorverkocht vastgoed is bijgehouden in de zogenoemde Verkaufsbücher. Daarin zijn ruim 7000 transacties beschreven en inmiddels hebben reeds 73 gemeenten onderzoek gedaan naar deze kwestie. [HvdB]