De doorgang van de Prof. Dr. T. M.C. Asserweg is voor fietsverkeer opengesteld. Voor autoverkeer is de weg open voor eenrichtingsverkeer (dorp uit). [foto Henk van de Bunt]
De doorgang van de Prof. Dr. T. M.C. Asserweg is voor fietsverkeer opengesteld. Voor autoverkeer is de weg open voor eenrichtingsverkeer (dorp uit). [foto Henk van de Bunt]

Betere doorstroming verkeer in De Bilt

Algemeen

De Bilt kent een duidelijke structuur van de wegen. Het verkeer kan het dorp goed bereiken en verlaten via de Soestdijkseweg Zuid, de Biltse Rading en de Groenekanseweg. In het dorp zelf is het echter niet zo goed gestructureerd.

De Bilt kampt ’s morgens en ’s avonds met sluipverkeer tussen Utrecht en Zeist, vooral in het oude dorp. Het Verkeerscirculatieplan (VCP) De Bilt omvat een aantal maatregelen die sluipverkeer tegengaan en bijdragen aan de verbetering van de leefbaarheid en bereikbaarheid van het dorp.

Aansluiten
De meest essentiële ingreep om de doorstroming van het verkeer te verbeteren, is het aansluiten van de Prof. Dr. T.M.C. Asserweg op de rotonde in de Biltse Rading. Nu dit is gebeurd, kan op delen van de Looydijk, Blauwkapelseweg en de Dorpsstraat eenrichtingsverkeer worden ingesteld. Hiermee maken we sluipverkeer een stuk onaantrekkelijker.
In het vierde kwartaal zouden nog aanpassingen volgen op kruisingen naar eenrichtingsverkeer. Dit zijn: Looydijk, (tussen Soestdijkseweg Zuid en De Akker (dorp uit)), de Blauwkapelseweg, (tussen Biltse Rading en Park Arenberg (dorp in) en Dorpsstraat, tussen Soestdijkseweg Zuid en Kapelweg (dorp in). Deze zijn vooralsnog niet gerealiseerd. [HvdB]

Werken aan de weg

Bilthoven
Kruising Gezichtslaan met Hobbemalaan: afgesloten van 10 januari 2022 tot begin maart 2022

Joos van Clevelaan: afgesloten voor doorgaand verkeer van 31 augustus tot en met 31 december 2021.

Hobbemalaan: afgesloten wegens rioleringswerkzaamheden. van 23 augustus tot en met eind december 2021. Start werkzaamheden vanaf de Frans Halslaan

Anthonie van Leeuwenhoeklaan: Vanaf heden voor onbepaalde tijd doodlopend. Toegankelijk vanaf Soestdijkseweg-Zuid naar Antonie van Leeuwenhoeklaan. Vanaf 1e Brandenburgerweg gesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De Bilt
Prof. Dr. T.M.C Asserweg: verkeershinder in verband met asbestsanering tot eind december 2021. Rijweg blijft toegankelijk.

Waterweg/Alfred Nobellaan, Prof. Dr. P. Zeemanweg en Prof. Dr. C. Eijkmanweg: asbestsanering. Momenteel wordt er gewerkt aan het laatste gedeelte van de Waterweg daarna komen de Alfred Nobellaan, Prof. Dr. P. Zeemanweg en Prof. Dr. C. Eijkmanweg aan de beurt. Deze werkzaamheden duren t/m 14 januari 2022.

Groenekan
Momenteel geen werkzaamheden.

Hollandsche Rading
Geen werkzaamheden

Maartensdijk
Wijk Molenkamp: vervangen riolering. Meer informatie zie projectpagina Riolering Molenwiek-Bovenkruier e.o. Maartensdijk.

Westbroek
Dr. Welfferweg : afgesloten van 24 november t/m 26 november 2021 van 7:00-16:00 uur in verband met baggerwerkzaamheden. De weg blijft toegankelijk voor bestemmingsverkeer, hulpdiensten en fiets en voetgangers.

Kleppermanweg: afgesloten van 6 tot en met 17 december wegens vervangen brug door een duiker.

Al op 14 april 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders een verkeersbesluit genomen waarmee een inrijdverbod is ingevoerd voor vrachtwagens op de Looydijk vanaf de Soestdijkseweg-Zuid.
Een optie zou kunnen zijn een busbaan Blauwkapelseweg om busverkeer richting Biltse Rading te faciliteren en eenrichtingsverkeer in te stellen op het wegvak tussen de Biltse Rading en Park Arenberg (dorp in).