De rode beuk en Giel Schmelter (de zoon van Riet).
De rode beuk en Giel Schmelter (de zoon van Riet).

Rode beuk voor Riet Schmelter

Algemeen

Op 6 december 2021 is er in het Heidepark een rode beuk geplant ter nagedachtenis aan Riet Schmelter. Het was een lang gekoesterde wens om voor haar, als oprichter van de Heideparkvrijwilligers, een boom te planten. 

Riet heeft 24 jaar geleden het initiatief genomen, in overleg met de gemeente, om te klussen in het Heidepark. Op de kluszaterdagen werden de vrijwilligers bijgestaan door twee gemeentemannen die materiaal gaven als zagen, grote scharen, scheppen en afvalprikhaken. Die stonden in de bouwkeet aan het einde van de Ruysdaellaan, waar er bij Riet verzameld werd. Zij deelde met die twee ambtenaren de taken en het gereedschap uit en schonk koffie halverwege de ochtend. Verder zat Riet bij de openbare gemeentevergaderingen en ‘verdedigde’ het Heidepark. Zonder haar oplettendheid was het park allang bebouwd geweest. 

Het plan om na haar overlijden een boom te planten was al direct ontstaan: dat was 8 jaar geleden. Toeval wil dat deze boom precies 8 jaar oud is. De beuk is een hele toepasselijke boom om hier te planten: hij kan wel 400 jaar worden en heeft een beschermende werking. Een oud Duits gezegde dat betrekking heeft op inslag van bliksem en de beschermende werking van de beuk luidt: ‘Vor Eichen sollst du weichen, Buchen sollst du suchen! (Vermijd eiken en schuil onder beuken).

De Stichting Vrienden van het Heidepark is dan ook heel blij met deze rode beuk die de gemeente heeft gedoneerd.(Noud Cornelissen)

!