Met slechts 30 uitvoerenden wist het koor een mooie kerstuitvoering te verzorgen.
Met slechts 30 uitvoerenden wist het koor een mooie kerstuitvoering te verzorgen.

AZM verrast met beperkt kerstconcert

Algemeen

door Kees Diepeveen

Het jaarlijkse kerstconcert van het Algemeen Zangkeer Maartensdijk (AZM) in de Michaelkerk in De Bilt kon ook dit jaar geen doorgang vinden. Het koor heeft echter wel de mogelijkheid gevonden om op donderdag 16 december in sterk aangepaste en binnen het strak gehanteerde Protocol Korenbond Nederland een kerstuitvoering te geven in De Vierstee in Maartensdijk. Koor en bezoekers waren ver van elkaar gescheiden.

In de feestelijk versierde toneelzaal van De Vierstee hebben koor en bezoekers veel plezier beleefd aan dit optreden. Het koor bestond uit slechts 30 koorleden, die op anderhalve meter afstand van elkaar zongen. Ook de bezoekers zaten op anderhalve meter van elkaar. Daardoor waren er slechts 26 zitplaatsen in de zaal beschikbaar. 

Door de avondlockdown is koor-zingen tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. AZM maakte van de nood een deugd en trof alle verplichte voorzorgsmaatregelen om de kerstuitvoering door te kunnen laten gaan. Koor en bezoekers namen deze maatregelen graag voor lief om van de kerstuitvoering te kunnen genieten. Ze hopen volgend jaar weer een volwaardig kerstconcert te kunnen uitvoeren. 

Oefenen
Voorzitter Dienke Grootenhuis verwelkomde alle aanwezigen en verontschuldigde zich voor de situatie maar gaf ook aan dat het koor de traditie van het kerstconcert graag wil voortzetten al is het onder deze voor koor en bezoekers lastige omstandigheden. Het koor heeft vanaf de zomer met twee/derde van de leden flink geoefend voor deze uitvoering. Het enthousiasme van het koor was zichtbaar.

Hoogtepunten
Het kersprogramma was een mengeling van klassieke en moderne kerstmuziek. Dirigent Julia Scepanovic nam het koor op bewogen en enthousiaste wijze mee door het programma ondersteund door pianiste Ani Abromova. De muziekstukken werden ingeleid door verteller en koorlid Peter van der Krogt. Halverwege het concert nam koorlid Lucy Creemers de bezoekers mee in een eigentijds kerstverhaal. Vóór het kerstverhaal werden muziekstukken van Bach, Vivaldi en Mozart gezongen. Vooral bij het Gloria van Vivaldi liet het koor zich gelden. Op heel ingetogen wijze en met een prachtige vermenging van de stemgroepen was dit één van de hoogtepunten van het eerste deel van het concert. Ook de drie Nocturnes van Mozart werden met veel beleving door het koor gezonden.

Applaus
Na het kerstverhaal werd het meer moderne kerstrepertoire vertolkt. Met het nummer Tibié Paiom van de Oost-Europese componist Bortnianski opende het koor met een heel mooie stemmige vertolking. Het nummer Hallelujah van Leonard Cohen werd met veel elan en enthousiasme door het koor gebracht. Bij het laatste blok van drie bekende kerstliederen nodigde dirigent Julia Scepanovic de aanwezigen uit om mee te zingen. Vooral met de liederen Deck the Hall van de Britse componist Rutter en het A Festive Gloria van de Amerikaanse componist Althouse werd door de bezoekers enthousiast meegezongen. Na afloop bedankten de bezoekers het koor met een welgemeend applaus. 

!