V.l.n.r. Boekenvriend meneer David, Willem Godefroy en dochter Sabine Godefroy.
V.l.n.r. Boekenvriend meneer David, Willem Godefroy en dochter Sabine Godefroy.

Willems winkel op 2de Kerstdag op TV

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op Tweede Kerstdag 26 december om 14.00 uur zendt RTV Utrecht Willems winkel uit, een film over het tweedehands-boekenwinkeltje van Willem Godefroy in De Bilt. Veel mensen uit De Bilt e.o. kennen Willem; waarschijnlijk zal de belangstelling voor de film behoorlijk zijn. Het is volgens filmmaker Charlotte Govaert een hartverwarmende docu geworden waar veel plaatsgenoten plezier aan zullen beleven. 

Willem Godefroy zit zijn hele leven al in de boeken. Ruim veertig jaar werkte hij bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht en runde in zijn vrije tijd daarnaast een tweedehands-boekenwinkeltje in De Bilt. De passie voor boeken werd hem met de paplepel ingegoten door zijn vader, die een slagerij had in De Bilt en naast antiek ook boeken verzamelde. 

Kronkel
Gastvrijheid staat bij Godefroy hoog in het vaandel, net als de koffie en thee met vaak iets erbij. Al in 1989 was er al een winkel Godefroy; een winkel in tweedehands boeken, toen ook in de Nieuwstraat op nummer 90. De winkel heette ‘Kronkel’ naar de toen bekende stukjes in ‘Het Parool’ van Simon Carmiggelt. Het bedrijf was een uit de hand gelopen hobby, een passie voor boeken. In 2009 verplaatste de winkel zich naar een pand aan de Hessenweg 33, tegenover de (voormalige) benzinestations van Wierda en De Rooy. De huurprijs was een belangrijke reden om in 2012 opnieuw naar de voormalige slagerij aan de Nieuwstraat te verhuizen, maar ook het bekende gevoel van thuiskomen speelde daarbij een rol. Bovendien was daar meer ruimte beschikbaar, waardoor er meer mogelijkheden zijn de boeken uit te stallen.

Rustig
Willem Godefroy: ‘Wij hebben een fraaie collectie Nederlandse literatuur, van zeer recent tot oude literaire werken. Er zijn gelegenheidsuitgaven van diverse firma’s en nieuwjaaruitgaven. We zijn ook in het bezit van streekgebonden boeken waaronder: Utrecht, De Bilt en omstreken en bijzonder is de collectie kunstboeken. Maar ook in deze branche zijn de veranderingen merkbaar. Het is een bekend fenomeen: de ‘ontlezing’ gecombineerd met digitalisering leidt tot een afname van het belang van boeken en dus leiden de belangrijkste toeleveranciers van boeken schade. 

Ontmoeting
Charlotte Govaert: ‘Behalve boekenzaak is Willems winkel een ontmoetingsplek voor een vast clubje boekliefhebbers op leeftijd. Er zit een museumconservator bij, een beroepsmuzikant en expert strips bij een veilingplatform. Het zijn vogels van diverse pluimage maar ze vinden elkaar door een gedeelde passie voor het boek. Ze drinken een kopje koffie, plagen elkaar, praten over vroeger en natuurlijk over boeken. Als het erop aankomt helpen ze elkaar ook’. 

Willem heeft schik van zijn winkel en de kring van boekenliefhebbers. Andere klanten blijven echter weg. Willem: ‘Vroeger had je een levendige handel in tweedehands boeken maar ouderen willen tegenwoordig juist van hun boeken af terwijl jongeren liever digitaal lezen. Volgens Willems vrouw Mariëtte nodigt de soms dwingende aanwezigheid van de vaste klanten ook niet echt uit om de winkel te bezoeken. 

Volgen
Het ziet er dus niet zo goed uit voor de winkel als de film begint. Kan Willem de huur blijven betalen? Wat zou het voor de boekenvrienden betekenen als hij zijn deuren sluit? En gaat corona de genadeklap uitdelen? Filmmaker Charlotte Govaert (zelf ook boekenliefhebber) volgde Willem en zijn boekenvrienden drie jaar lang. ‘Het is een echte feelgood-movie geworden over de passie voor boeken maar ook over omkijken naar elkaar. Willem geeft daarin het goede voorbeeld. Toen hij zelf eerder dit jaar een herseninfarct kreeg was de eerste gedachte van de vaste klantenkring dan ook: hoe houden we de winkel open totdat Willem voldoende hersteld is? Ze kunnen Willem niet missen, en de winkel ook niet. Die sfeer proef je in de film.’ 

De gezelligste en meest persoonlijke tweedehandsboekhandel van De Bilt bevindt zich in de Nieuwstraat (90) in De Bilt. De openingstijden zijn zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, als het licht brandt kun je naar binnen lopen of buiten openingstijden op afspraak.