De mooie ligging en architectuur van de Hof van Bilthoven is van bovenaf goed te zien. (foto Jos van der Worp - lid fotoclub Bilthoven)
De mooie ligging en architectuur van de Hof van Bilthoven is van bovenaf goed te zien. (foto Jos van der Worp - lid fotoclub Bilthoven)

Actualisering regionale huisvestingsverordening

Algemeen

door Guus Geebel

De commissie Openbare Ruimte behandelde op 7 en 14 december onder voorzitterschap van Henk Zandvliet de ‘Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2022, gemeente De Bilt’ en de woonvisie 2030. In de woningmarktregio U16 hebben de deelnemende gemeenten gekozen voor een regionale huisvestingsverordening met beleidsruimte voor de lokale gemeenteraden.

Het beoogd effect is onder meer een zo rechtvaardig mogelijke verdeling en benutting van schaarse woonruimte in de U16 in het algemeen en specifiek in de gemeente De Bilt.

De commissievergadering begon op 7 december met zeven insprekers. Ernst Menten van Platform 3R, Ebbe Rost van Tonningen, voorzitter Wijkraad De Leyen, Danny Visser, directeur-bestuurder SSW, Ed Buitenhek, inwoner Maartensdijk, Bas den Atris, Samen werken aan Wonen Hollandsche Rading, Laura van Esveld, Maartensdijk-Zuid en Ina Duthler, bewonersvereniging Bilthoven-Noord. De vergadering werd vervolgd met de eerste termijn van de commissie en op 14 december voortgezet met de eerste termijn van wethouder Dolf Smolenaers, die inging op de vragen en opmerkingen.

Vragen
De wethouder raadt uitstel van de actualisering af. Hij denkt dat dit niet gaat helpen en niet te verkopen is. Over de relatie met de omgevingsvisie zegt hij dat de woonvisie het kader biedt voor toekomstige ontwikkelingen door te bepalen wat voor woningen er worden gebouwd, voor wie we bouwen en welke eisen we stellen aan de woningen. ‘De woonvisie bepaalt niet waar er gebouwd wordt.’ Verder gaat hij in op vragen over kleinere woningen en kernbinding in kleine kernen. Na de beantwoording van de vele vragen in de tweede termijn van de commissieleden vertelt wethouder Smolenaers dat hij een week geleden bij een regionaal overleg was waar een wethouder vertelde dat in zijn raad de woonvisie een hamerstuk was. ‘De woonvisie is in onze gemeente in ieder geval geen hamerstuk. Het moet me wel van het hart dat na twee beeldvormende avonden en een eerste termijn met vijf A-4tjes, en vooral heel veel complimenten over het stuk, de antwoorden en het proces, dat ik nog steeds meerdere A-4tjes volschrijf. Dan vraag ik me af wat we met elkaar aan het doen zijn.’

Raadsbehandeling
Aan het eind van de behandeling concludeert voorzitter Henk Zandvliet ook dat het geen hamerstuk in de gemeenteraad wordt. Die vindt plaats op 21 en waarschijnlijk 23 december. Het zal onder meer gaan over woningen kleiner dan 60 vierkante meter, voorkeur voor bepaalde beroepsgroepen, de verhouding 30 procent sociaal en 20 procent middenhuur, de positie van starters, splitsing van boerderijen, flexwoningen, woonbehoeftecijfers, de passage over Maartensdijk, afdrachtregeling voor kleine woningen en de duur van de zelfbewoningsplicht. Zandvliet verwacht een groot aantal moties en amendementen.

Wethouder Dolf Smolenaers had veel vragen te beantwoorden.