Irene Jongbloets geeft met haar leerlingen veel voorstellingen in Het Lichtruim in Bilthoven.
Irene Jongbloets geeft met haar leerlingen veel voorstellingen in Het Lichtruim in Bilthoven.

Theaterschool Masquerade bestaat 20 jaar

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Theater is een kunstvorm die mensen verbindt, die iets kan losmaken tussen speler en publiek. Daarom begon Masquerade in 1997 met een theaterklasje vanuit de Montessorischool in Bilthoven. Inmiddels bestaat de school nu officieel twintig jaar en heeft zij meer dan 450 leerlingen binnen gemeente De Bilt en Zeist, waarvan de laatste jaren als onderdeel van het Kunstenhuis.

‘In 1997 startte ik na schooltijd met lesgeven aan kinderen van de Montessorischool in Bilthoven’, vertelt Irene Jongbloets, oprichtster van de theaterschool. ‘Ik werkte op school als docente en dramadocente en kinderen telden de nachtjes af tot ik weer toneelles kwam geven’. Bij de ouders bleef dit niet onopgemerkt en al snel belden zij haar of zij ook ná schooltijd toneelles kon geven. Dat wilde zij heel graag. Jongbloets ging op zoek naar een geschikte ruimte en die vond zij uiteindelijk bij De Magneet, een bijgebouw van de Hervormde kerk in Bilthoven.

Maskers
Irene: ‘De eerste lessen startten op dinsdagmiddag. Al snel kwamen er ook kinderen bij van andere scholen en binnen een jaar had ik drie groepen met ruim veertig leerlingen’. Het aantal leerlingen nam snel toe en in 2000 startte zij ook met een leslocatie in Hollandsche Rading. Het werd tijd een officiële school te beginnen. ‘Op 21 maart 2001 richtte ik Stichting Theaterschool Masquerade op. Kort voor de oprichting was ik in Venetië en ik was erg onder de indruk van al die prachtige theatrale maskers. Vandaar de naam Masquerade’.

Inmiddels waren zoveel mensen verbonden met de theaterschool, dat de stichting op zoek moest naar een grotere locatie voor de voorstellingen. Uiteindelijk kwam zij terecht in Theater De Kom. Irene: ‘In april 2002 was hier onze eerste voorstelling: De Toverspiegel’. De school groeide echter door daarom moesten wij weer op zoek naar nieuwe ruimte. Via de gemeente kwam onze theaterschool terecht in De Werkschuit’. Dankzij een landelijke regeling van het Ministerie van OC&W professionaliseerde Masquerade verder en schreef Irene een leerplan voor de theaterschool. De eerste docenten werden aangenomen waardoor zij zich meer op de interne structuur van de school kon richten. Na haar zoektocht naar extra inkomsten kwam Irene terecht bij Kunstcentraal.

Subsidie
‘Ik was een groot voorstander van kunsteducatie binnen het onderwijs’, vertelt zij. ‘En zo ontstond de eerste samenwerking, waaruit prachtige projecten voortkwamen, in samenwerking met de Werkgroep KIDS (Kunst In De School). Al snel bereikten wij jaarlijks 5.000 leerlingen via diverse schoolprojecten. In 2007 kregen wij eindelijk 15.000 euro subsidie van de gemeente. Dankzij dat geld konden wij meerdere voorstellingen maken in kleinere zalen. In 2008 won de voorstelling “Everybody” het amateurfestival en kregen wij de gelegenheid ook buiten de regio te spelen, onder andere in Amsterdam’.

Schoolprojecten
De stichting kreeg steeds meer bekendheid en groeide uit haar ruimte in De Werkschuit. Het zoeken naar een grotere ruimte begon opnieuw. En toevallig, precies op dat moment, kwam een voormalig kantoor vrij aan de Rembrandtlaan in Bilthoven, met plek voor kostuumopslag. Van hieruit begon Masquerade met schoolprojecten in het voortgezet onderwijs en werd de stichting vaste partner van vo-scholen in de Utrechtse Heuvelrug voor theaterlessen. Het aantal leerlingen steeg nog steeds en de stichting verzorgde vele voorstellingen en projecten, waaronder WeMatch. In 2014 fuseerde Masquerade met het Kunstenhuis.

Terugblik
Irene: ‘Als ik terugkijk op 20 jaar Masquerade ben ik intens gelukkig. Ooit begon ik met één doel: anderen gelukkig maken met het mooiste wat er is, theater. Kinderen de kracht van de verbeelding laten voelen, dat er uit het niets de meest prachtige dingen kunnen ontstaan. Zoals Einstein het ooit zo mooi omschreef: “Kennis brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal”. Van de familievoorstellingen tot de grote klassiekersspelen voor het publiek. Met tranen in de ogen en een uitbundige lach. Als ik terugkijk vind ik het geweldig dat wij zoveel mooie theatervoorstellingen en gave lessen heb kunnen geven aan al die kinderen en jongeren binnen de regio. Mede dankzij een geweldig team theatermakers’.