Afbeelding

Reliek in de sloot

Algemeen

Sinterklaasgedichten, ik krijg de smaak maar niet te pakken. Langer dan drie regels laat ik de moed al zakken. Sinterklaas houdt niet van Haiku’s. Bij hem moet alles rijmen. In tradities staat hij hoog, maar vooral bestaat hij uit geheimen. Oudhollandse kinderliedjes zingen vol verwachting over de geheimzinnige bisschop van Myra. Nog tijdens zijn leven (4e eeuw) was hij een begrip in een gebied dat nu Turkije heet. Hij was een wijs man met een groot hart, zeer royaal en daarmee verrichtte hij wonderen. Geen wonder dat hij op 6 december (zijn sterfdag) wordt herdacht als beschermheilige van kinderen, schippers, bakkers en vele anderen. Jaarlijks reist zijn faam over zee naar het westen, met een pakjesruim vol koek en chocola.

Voor de kleintjes wordt op televisie de traditie warm gehouden in het Sinterklaasjournaal. Voor de ouders een hilarisch item vanwege de metaforen die verwijzen naar de toestand van ons land in relatie tot Corona. Een stoomboot die stuurloos is, een heuse persconferentie door de Hoofdpiet die uitlegt hoe we uit de misère kunnen komen. Deze benadrukt iconische maatregelen als ‘op afstand zwaaien naar Sinterklaas’. Voor de vele schoenen bij de schoorsteen is er maar één oplossing, cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes. Alles met een knipoog naar vaccineren.

Liedjes zingen voor de schoorsteen, briefjes en tekeningen voor Sinterklaas. Ooit ging het vurig verlangen uit naar suikerbeesten, harten van chocola, vrijers van speculaas of een bonte harlekijn. Dwaze koopjesdagen lokken nu mensen naar de winkels. Maar met de intrede van de grote cadeaus raakten Sint en zijn Pieten wat op de achtergrond. Het hart van chocola is in de warmte van het feest gesmolten en zo is de Sint al gauw vergeten.

Van de uitvaart op 6 december is nooit iemand getuige. 

Even stuurloos als de stoomboot dreef deze nalatenschap van de goedheiligman in een sloot in de polder. Een reliek, overblijfsel van het feest. Met het verliezen van de verf vervloeide zijn aanzien. Vergane glorie. Toch zat er na het opdrogen nog voldoende helium in de ballon om de façade op te houden. Gehavend, maar fier rechtop blijft deze luchtzak voor de kleine meisjes alsnog de illusie van de grote kindervriend uit Myra.

(Karien Scholten)

Eerder gepubliceerde verhalen zijn gebundeld in Polderproza in honderd Haiku’s. In de buurt te koop bij Springer van Haren, Boek- en Cadeau Winkel Van den Berg Maartensdijk, De Bilthovense Boekhandel en The Read Shop De Bilt.

In haiku:

Reliek in de sloot
Overblijfsel van het feest
Vergane glorie