Leerlingen van de Julianaschool arriveren met mondkapjes op.
Leerlingen van de Julianaschool arriveren met mondkapjes op.

Snottebellenrichtlijn aangescherpt

Algemeen

Ouders blijven even buiten de school

door Henk van de Bunt

Bij de laatste bijstelling - op vrijdag 26 november – van de op corona afgestemde maatregelen bleek dat deze geen directe gevolgen hebben voor de openstelling van het onderwijs en de kinderopvang; het bracht wel een aantal beperkte aanvullende maatregelen met zich mee.

Daarom wordt de zogeheten ‘snottebellenrichtlijn’ aangescherpt op de basisschool: ook leerlingen met milde neusverkoudheid moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD-teststraat. Ook worden zowel basisscholen als middelbare scholen gevraagd om looproutes aan te brengen om afstand te bewaren, pauzes te spreiden en contacten tussen verschillende schoolklassen zoveel mogelijk te vermijden. Leerlingen van basisschoolgroepen 6, 7 en 8 en leerlingen van het voortgezet onderwijs dragen mondkapjes in de gang, net als het onderwijspersoneel. Ook komen leerlingen zoveel mogelijk zelf naar en in school. Daarnaast gelden in de scholen in het primair en voortgezet onderwijs nog steeds de basismaatregelen. Dat betekent: volwassenen houden onderling 1,5 meter afstand (ook leraren waar mogelijk), ouders blijven buiten de school en vergaderingen zijn online. De maatregelen zijn ingegaan op maandag 29 november en gelden in ieder geval drie weken.

Besmettingen
De algemene indruk bestaat dat het goed is dat onderwijs doorgang kan vinden omdat samen met klasgenoten naar school gaan cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Wij informeerden bij een aantal basisscholen in de gemeente. Directeur Marin van Duuren: ‘t Kompas is ontzettend dankbaar dat de scholen open mogen blijven. Het is fijn om de kinderen dagelijks op school te ontmoeten en in de klas aan het werk te zien. Helaas zijn er ook op ‘t Kompas besmettingen. Wij wensen alle kinderen en hun ouders die in quarantaine zitten heel veel sterkte toe. Het is fantastisch om te zien hoe iedereen van ‘t Kompas wederom de schouders eronder zet en weer met de maatregelen omgaat. Dat is een groot compliment naar alle betrokkenen. Activiteiten worden zoveel mogelijk met de eigen groep gedaan, de kinderen van groep 6 t/m 8 en alle leerkrachten dragen in de gang een mondkapje, ouders houden op het plein rekening met elkaar en blijven in deze periode even buiten de school, leerkrachten overleggen online en bij milde klachten blijven we een dagje thuis. Het is geweldig om de grote saamhorigheid, bereidheid en flexibiliteit bij de kinderen, hun ouders en de leerkrachten te ervaren. Samen gaan we er vol voor!

Online
Annemarie Hoornsman is directeur van basisschool Wereldwijs: ‘In de afgelopen weken werden de berichten in kranten en op televisie steeds dreigender, de besmettingen liepen op, moeten de scholen niet dicht…? De scholen dicht, we moesten er niet aan denken. Het is zo gemakkelijk gezegd, maar wat moeten alle mensen die naar hun werk moeten en erop rekenen dat hun kind van half negen tot twee uur op school zijn dan doen? Wie valt onder de cruciale beroepen? Zijn er kinderen die het thuis niet kunnen werken en toch naar school moeten? Terwijl de deskundigen over elkaar heen buitelen zijn wij ons maar vast gaan voorbereiden voor het geval dat….

De Yurlspagina van de kleuters wordt bijgewerkt, papier bijbesteld om werkpakketten te kunnen maken. De Chromebooks voor de groepen 3 tot en met 8 worden getest, accounts voor nieuwe leerlingen aangemaakt door het ICT bedrijf, opladers geteld en klaargelegd, 1 per gezin. In alle groepen wordt er weer even herhaald hoe het werkt. Het chat programma, de juf mailen, hoe ging het ook weer. De grootste uitdaging is dan groep 3: zij moeten voor het eerst op afstand inloggen en meedoen met de online lessen, dus moet er geoefend worden in de klas. 

Als volleerde ICT’ers zaten de kinderen ingespannen te werken op hun eigen chromebook. Dat maakte grote indruk: uitvoerig kregen de ouders thuis ook uitgelegd wat ze hadden gedaan op school. De kinderen vonden de vormgeving van de lessen op de computer ook heel leuk, ’Het lijkt wel gewoon op een spelletje juf, maar je leert er ook van’. 

We hopen niet dat het nodig is, maar als het moet zijn we er op Wereldwijs klaar voor. 

Quarantaine
Directeur Nadine ten Kate vertelt over de besmettingen op de Julianaschool in Bilthoven: ‘Lange tijd bleef het rustig op school tot een aantal weken geleden. Sinds die week hebben we iedere week wel een aantal leerlingen in quarantaine vanwege een positieve testuitslag van met name een ouder, maar ook bij enkele leerlingen. Gelukkig hebben we nog geen klassen naar huis hoeven sturen. Dit mede doordat ouders klachten ook serieus nemen en hierbij alert reageren. Zo zorgen we er samen met ouders voor dat het onderwijs zo goed mogelijk door kan blijven gaan. Voor de leerlingen in quarantaine wordt zo goed mogelijk onderwijs verzorgd. Dit altijd in overleg tussen ouders en de leerkracht. Sommige leerlingen zijn de gehele schooldag online aanwezig en volgen alles rechtstreeks. Andere leerkrachten geven een pakketje mee voor thuis en zorgen voor regelmatig contact om af te stemmen wat zij doen’.

Openblijven
Directeur Linda Kuijt van de Julianaschool vertelt dat de school blij is met het open blijven: ‘Ja, natuurlijk zijn wij hartstikke blij dat we open mogen blijven en we hopen ook dat dit zo blijft tot de kerstvakantie. Wij zien wel dat het hybride onderwijs (in de klas en leerlingen online) veel vraagt van de leerkracht, maar alle leerkrachten zijn blij dat we open zijn. Voor de kinderen is het zeer wenselijk voor de sociale contacten onderling’.

Hoe ervaren de leerlingen het dragen van een mondkapje? Linda: ‘Kinderen zijn erg flexibel en weten dat het erbij hoort. Doordat wij ‘s ochtends met een mondkapje bij de deur staan om de leerlingen te verwelkomen, denken zij hier automatisch aan en krijgen wij weinig reactie erop. Als we kinderen bewust vragen wat zij ervan vinden, geven ze aan dat het warm is en niet altijd even prettig. Hopelijk is dit dan ook weer van korte duur’.

Wereldwijs groep 3: corona-, online- en avg-proof.
!