Bij het station Bilthoven zijn er al panelen vervangen.
Bij het station Bilthoven zijn er al panelen vervangen.

Nieuwe reisinformatie bij bus- en tramhaltes

Algemeen

door Henk van de Bunt

Wie met bus of tram reist in de provincie Utrecht maakt grote kans binnenkort bij de haltes nieuwe informatiepanelen te zien met nog meer actuele reisgegevens op haarscherpe, full colour schermen. Er komen meer dan 500 moderne informatiepanelen in de provincie Utrecht bij bus- en tramhaltes en op busstations.

In de week van 29 november zijn de eerste informatiepanelen geplaatst bij meer dan 30 bushaltes in verschillende gemeenten in opdracht van de provincie Utrecht. Om de uitvoering in goede banen te leiden, wordt nauw samengewerkt met de Utrechtse gemeenten en vervoerders U-OV en Syntus Utrecht. 

Veel extra’s
De nieuwe informatiepanelen bieden reizigers veel extra’s: Leesgemak: scherpe tekst en heldere kleuren op moderne LED schermen. De helderheid kan worden aangepast aan actuele omstandigheden, bijvoorbeeld bij fel zonlicht en in de avonduren. Op de panelen is naast ruimte voor de aankomsttijden van de bussen en trams ook ruimte voor mededelingen van de vervoerders in een geel vlak, waardoor deze extra opvallen. Reizigers met een visuele beperking horen met één druk op de knop wat er op de panelen staat. Deze audio knop is bevestigd aan de mast onder het scherm en is duidelijk zichtbaar en voelbaar.

Door de QR code op de mast te scannen kan worden doorgegeven dat een informatiepaneel niet goed werkt. 

Planning
De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Begonnen wordt met vervanging van de oude informatiepanelen op de haltes, met behoud van de masten en funderingen. In het eerste kwartaal van 2022 komen de busstations in Amersfoort, Driebergen-Zeist en Leidsche Rijn aan de beurt, waar de speciale overzichtspanelen worden geplaatst die met actuele reistijden laten zien welke buslijnen aansluiten op de stations. Alle werkzaamheden staan ingepland voor ingebruikname in de periode tot aan het einde van het eerste kwartaal van 2022. Aansluitend worden nog circa 30 haltepanelen vervangen, inclusief de masten en fundering.

De Bilt
Communicatieadviseur openbaar vervoer Ron van Dopperen vertelt over de planning in de gemeente De Bilt: ‘Totaal gaat het 10 locaties. Er zijn bij station Bilthoven deze week 2 reisinformatiepanelen vervangen en volgende week vervangen we bij bushaltes in De Bilt nog 2 panelen. De overige 6 locaties in deze gemeente moeten nog worden ingepland, waarbij volgens plan alles in bedrijf zal zijn uiterlijk eind tweede kwartaal 2022’. Op de vraag of er ook of alvast iets bekend is over Maartensdijk en de andere kernen (Groenekan) antwoordt van Dopperen: ‘Nee, nog niet. Ik zal het projectteam tijdig vragen mij en de pers hiervan op de hoogte te houden’. 

!