Logo vierklank.nl
Foto:

Eerste abri van rijstafval in Nederland staat in De Bilt

Met het doorknippen van een lint nam burgemeester Sjoerd Potters op 3 december bij bushalte Houdringe op de Soestdijkseweg in De Bilt een abri van rijstvlies in gebruik. Het bushokje is bedacht en ontwikkeld door studenten van de HAN University of Applied Sciences (HAN) in Arnhem, met 36.000 studenten een van de grotere hogescholen van Nederland.

door Guus Geebel

Het gebruik van rijstvlies als basis voor de constructie maakt het bushokje bijzonder duurzaam en circulair. Vergeleken met de productie van een traditionele abri wordt een besparing van ruim 80% uitstoot van CO2 gerealiseerd. Het sedumdak van het bushokje zorgt naast een groene en vriendelijke uitstraling ook voor de opname van CO2 en is een plek waar plantjes, insecten en vogels zich thuis voelen waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit. Verder is het bushokje voorzien van zonnepanelen, waarmee de verlichting en de apparatuur waarmee de verkeersintensiteit wordt gemeten, van energie worden voorzien.

Het uiteindelijke ontwerp is geheel modulair, flexibel en demontabel. Aan het einde van de levensduur wordt het gedemonteerd, hergebruikt of gerecycled. 

Grondstof
Het gebruik van rijstvlies als basis voor de bouw van het bushokje is een duurzame keuze. Rijstvlies is de huls rondom een rijstkorrel en is restmateriaal dat vrijkomt bij de verwerking van rijst voor consumptie. Er is voor deze biobased grondstof dus geen aparte landbouwgrond nodig. Burgemeester Potters is enthousiast over het initiatief en hoopt met dit soort voorbeelden ook ondernemers en inwoners te inspireren om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Opdrachtgevers voor de ontwikkeling van het circulaire bushokje zijn de bedrijven OFN en Sweco Nederland.

Prijs
Het ontwerp van het circulaire bushokje won in 2020 de eerste prijs tijdens de Cleantech Battle. In de jaarlijkse Cleantech Battle strijden onderwijsinstellingen uit Oost- en Midden- Nederland om de beste duurzame technologische ontwikkeling. De jury roemde het totaalconcept en de brede toepasbaarheid in Nederland: ‘Een uniek concept ontworpen voor een duurzame, circulaire, milieuvriendelijke en multi-inzetbaar bushokje dat goed past in het straatbeeld van de toekomst.’

Meer berichten