Hessenweg en Looydijk zijn sfeervol aangekleed in aanloop naar de feestdagen.
Hessenweg en Looydijk zijn sfeervol aangekleed in aanloop naar de feestdagen.

Winkelgebied Hessenweg/Looydijk pakt uit voor kerst

Algemeen

Zaterdag 18 december wordt het extra feestelijk om in De Bilt inkopen te doen. Vanaf 12.00 uur deelt de winterkoningin op rollerskates kerstkransjes uit, is er de mobiele muziekact waarbij interactie van het publiek verwacht wordt en kunt u een memoryspel spelen met kans op een prijs. In afwachting van de vergunning staan ook nog gratis poffertjes, chocolademelk en glühwein op het programma evenals een fotobus waar kinderen een kerstwens kunnen laten maken.

Zeker in deze moeilijke coronatijd is het een mooi gebaar om Inkopen voor de kerstdagen lokaal te doen. U steunt daarmee de lokale winkeliers die het tijdens de diverse lockdowns en beperkende maatregelen niet makkelijk hebben. Het winkelgebied Hessenweg/Looydijk in De Bilt doet er alles aan om dat zo gezellig mogelijk te maken. Het hele gebied is sfeervol verlicht, en staat een enorme Led-kerstboom op de rotonde bij de Looydijk en de winkeliers slaan de handen ineen om u te inspireren. Op de pagina hiernaast treft u een aantal aantrekkelijk aanbiedingen aan, maar er is meer.

Eten en drinken
Op de Hessenweg is het bij Ploeger, op nummer 182, deze maand een drukte van belang. Ondanks de drukte raakt Anita niet uitgepraat over alle lekkernijen en verwennerijen die in haar delicatessenzaak zijn te vinden. Naast de kerstbonbons, waarmee Ploeger honderden doosjes vulde voor kerstpakketten, is er nog zoveel lekkers te vinden. Vers gebakken noten, bijzonder wijnen en kazen, wildpatés en een keur aan Italiaanse producten. ‘Onze panatones moet je proeven, smeuïg tot op de laatste kruimel’, vertelt Anita enthousiast over deze Italiaanse cakes.

Bij Kooklust aan de overkant op nummer 151 tref je alle producten aan om je kerstdiner tot een succes te maken. Eigenaresse Kelly vindt de decembermaand een perfecte tijd om je naasten te laten genieten van heerlijke zelfgemaakte kerstkoekjes, een versgebakken tulband, mooi stuk rosbief en verse gestoofde peertjes. Het laat zich raden dat je bij Kooklust werkelijk álles kan vinden om je keukenavontuur compleet te maken. Van rolladetouw tot braadslede en van wijnglazen tot borrelplank. En natuurlijk tref je er ook de mooiste kerstgeschenken aan.

Verderop, bij de kerstboom linksaf de Looydijk op, treft u op nummer 113 Q-Vignes aan. Eigenaar Jan Giesbers is een gepassioneerd wijnliefhebber die karakteristieke en authentieke wijnen importeert van kleinschalige wijnboeren in onder andere Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Oostenrijk. Voor een bijzonder wijncadeau of de perfecte wijnmatch bij uw kerstdiner bent u bij hem aan het goede adres. De winkel is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. 

Terug naar de Hessenweg op nummer 123 kunt u even uitrusten bij Reeg. Naast een drankje - warm, koud, vers geperst of licht alcoholisch - valt er uit zoveel lekkers te kiezen dat het moeilijk wordt. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om de heerlijkheden mee naar huis te nemen, dan kunt u thuis verder genieten. Reeg heeft ook een heerlijke kerst cadeaubox, boordevol een ruim gesorteerde chocoladeverrassing. 

Sfeermakers
Terug op de Looydijk vinden we op nummer 78 Bloemenboutique Fonville. Buiten zijn planten, kerstbomen, kransen en o.a. amaryllisbollen te vinden Binnen treffen we kamerplanten, potterie, en kerststukjes aan. Het is moeilijk kiezen uit de bloemenweelde. U kunt echter rekenen op professionele ondersteuning van deze bloemenmensen pur sang. Ze maken met liefde de mooiste boeketten voor iedere gelegenheid, dus ook voor kerst.

‘Kleuren en sfeer bepalen uw thuisgevoel’, stelt Hans Visser van Home Made by Visser op de Hessenweg 180a. De dagen rond kerst zijn bij uitstek geschikt om eens na te denken over kleine en grote veranderingen in huis. Het team gepassioneerde interieurprofessionals van Visser helpt graag met het creëren van een persoonlijk en leefbaar thuis. Loop er gerust eens binnen om inspiratie op te doen.

Een paar deuren verder, op nummer 168, treft u originele cadeaus en sfeermakers aan uit andere culturen. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De prachtige Swazi Candels, handgemaakt van parafinewas, krijgen in dit jubileumjaar van de Wereldwinkel speciale aandacht.

Ook bij Electro World Weterings op nummer 194 D loopt ‘het thuisgevoel’ als een rode draad door het assortiment. Wit- en bruingoed is er voor iedere portemonnee te vinden en als Electro Stylist profileren ze zich als hét Smart interieuradviesbureau in de regio. Eigenaar Berry Weterings is blij dat hij 3 jaar geleden besloot een vestiging in De Bilt te openen: ‘We krijgen leuke reviews, onze klanten waarderen de persoonlijke aandacht, de ruime winkelopzet en onze service. We voelen ons echt thuis in De Bilt.’

Cadeaus
Bij de bijna buren op nummer 186, Van Eijken Optiek, kunt u zich voor het einde van het jaar nog kundig laten adviseren over ruimte in vergoedingen vanuit de verzekering. De medewerkers voldoen aan de hoogste opleidingseisen en weten wat er speelt op het gebied van mode. Zo gaat u met optimaal zicht het nieuwe jaar in.

Inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld is atelier Wiesje dat onder de naam Dreumes & Co inmiddels tot een bijzondere speelgoedwinkel is uitgegroeid. Een heerlijke cadeauwinkel waar een enorm assortiment Schleich te vinden is, spellen en boeken voor alle leeftijden, racebanen en -wagens van o.a. Carera en (houten) speelgoed. Voor een verbazingwekkend assortiment duurzaam, eerlijk en educatief verantwoord speelgoed moet u op de Hessenweg 181a zijn.

Verderop, richting Looydijk, bevindt zich op nummer 133 The Readshop. Ook een winkel met een zeer breed assortiment waar naast kerstkaarten en kerstzegels meer dan voldoende cadeau’s te vinden zijn. Naast boeken, tijdschriften en speelgoed zijn er cadeaukaarten en boekenbonnen te verkrijgen en niet te vergeten een grote collectie bord- en familiespellen.

Een andere categorie cadeaus treft u aan bij Schoenmakerij van der Meyden op de Looydijk 107. Daar waar het ambacht met passie wordt uitgevoerd vindt u, naast de gangbare onderhoudsproducten, ook heerlijk warme Spaanse sloffen, pantoffels, horlogebandjes, meer dan 800 heren- en damesriemen, portemonnees en een prachtige collectie tassen van o.a. Castelijn en Beerens, De Rooy Amsterdam en Mutsaers.

Om inkopen te doen voor de feestdagen hoeft u dus niet ver weg. In het langgerekte winkelgebied wisselen food en non-food zich af en hoeft u zich geen moment te vervelen.

Het geven van cadeaus en het gezamenlijk eten met kerst is inmiddels voor velen een vast onderdeel van het kerstfeest geworden. Over waar deze gewoontes vandaan komen zijn verschillende theorieën in omloop. Wellicht waren het de Romeinen die in december een offerfeest groots vierden met een uitgebreid banket en cadeaus. Maar het zou ook kunnen dat het Bijbelverhaal waarbij Jezus vlak na zijn geboorte geschenken ontving van de ‘wijzen uit het oosten’ eraan ten grondslag ligt. De meest recente invloed lijkt echter afkomstig te zijn van Sinterklaas. Tot ver in de twintigste eeuw was Sinterklaas veruit het populairst in Nederland. Pas de laatste decennia begint hier verandering in te komen en is de kerstman niet meer weg te denken uit de Nederlandse winkeletalages.

!