Ook gemeentehuis Jagtlust kleurt van 25 november tot 10 december - ook al rond 17.00 uur - oranje.
Ook gemeentehuis Jagtlust kleurt van 25 november tot 10 december - ook al rond 17.00 uur - oranje.

Scholieren krijgen les over geweld tegen vrouwen

Algemeen

In twee weken tijd krijgen honderden leerlingen van middelbare scholen in Bilthoven les over geweld tegen vrouwen. Leden van Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven en docenten maatschappijleer geven de lessen in het kader van de internationale VN-campagne Orange the World, die het taboe op praten over dit onderwerp doorbreekt.

‘Veel slachtoffers van geweld schamen zich en durven er niet over te praten met hun vrienden of familie, vooral als hun leed niet zichtbaar is’, zegt Tjitske Visscher, mede-ontwikkelaar van het lesmateriaal. ‘Met onze thema-les voor vierdejaars-leerlingen willen we dat taboe doorbreken. We zetten in op preventie en daarom is het van belang om het onderwerp bespreekbaar te maken bij jongeren. In totaal hopen we in Bilthoven samen met de docenten Maatschappijleer les te geven aan zo’n 20 klassen van de Werkplaats en Het Nieuwe Lyceum. Dat zijn ongeveer 500 jongeren in onze gemeente’. 

Ruimere blik
Donderdagochtend 25 november startten de gastdocenten met twee klassen van de Werkplaats Kindergemeenschap. Visscher: ‘Tijdens de les krijgen leerlingen onder andere enkele stellingen te zien, waarop ze mogen reageren. Bijvoorbeeld of schelden een vorm van geweld is. Direct bij de eerste les bleken de meningen uiteen te lopen, waardoor in de klas discussie ontstond. Een deel van de leerlingen kreeg gedurende de les een ruimere blik op het onderwerp’. Het tweede deel van de thema-les is een praktische opdracht. 4 mavo- en 4 gymnasiumleerlingen van de Werkplaats maakten hun eigen poster om de campagne ook bij andere leerlingen onder de aandacht te kunnen brengen. De posters worden de komende periode opgehangen in de school’.

Stoepkrijtactie
Na de lessen volgde de officiële opening van de Biltse Orange the World-campagne van 2021. Daarvoor kwam wethouder Madeleine Bakker naar de Werkplaats. Ze sprak lovend over het initiatief van de Soroptimisten ‘Dit jaar werkt de gemeente voor de derde keer samen met deze club vrouwen. Eerdere jaren was ik daar al positief over, maar daar doe ik vandaag een schepje bovenop. Hier staan dames die de handen uit de mouwen steken. Ze pakken de handschoen op en geven die door aan volgende generatie’. Samen met vijf leerlingen bracht Bakker met oranje stoepkrijtverf het logo van Orange the World aan op het schoolplein van de Werkplaats: een afwerend handje met de leus ‘Meld geweld 0800-2000’. Daarmee onderstrepen de gemeente en de school hun steun aan de campagne.

Oranje, kleur van hoop
Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven ontwikkelde samen met partners de thema-les, die inmiddels is verspreid onder maatschappijleerdocenten in het hele land. Visscher: ‘Uiteindelijk is ons doel dat alle scholieren in heel Nederland een keer les krijgen over het onderwerp’. De kleur oranje van de campagne Orange the World staat internationaal symbool voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In navolging van vele landen wereldwijd beschijnen in ons land tientallen gemeenten en provincies gedurende de 16 dagen durende campagne bijvoorbeeld een gebouw of standbeeld met oranje licht.

Ook gemeentehuis Jagtlust kleurt van 25 november tot 10 december - ook al rond 17.00 uur - oranje.
Afbeelding