Een hoog podium boven de koeien. [foto Santine Scholten]
Een hoog podium boven de koeien. [foto Santine Scholten]

Open boek in de stal

Algemeen

De staldeuren van de Dassenburcht, Korssesteeg 2 in Westbroek, stonden zaterdagochtend wijd open. De koeien van Kees en Wilma van den Broek waren voor de gelegenheid allemaal binnen gebleven met een voorraad smakelijke graskuil in de voergoot. Bij binnenkomst benadrukte een bord om 1,5 meter afstand te houden en handen te ontsmetten, want de dreiging van Corona bepaalt mede alle bijeenkomsten. 

De regen bleef buiten, maar de temperatuur in de stal was gelijk aan die van de polderlucht. Koeien houden van kou, de genodigden warmden hun handen aan een kop koffie, thee of chocolademelk. Haiku’s op de drinkbekers, aan slingers en verlicht op een scherm, alles om de feestelijke presentatie van het boek ‘Polderproza in honderd Haiku’s’ van Karien Scholten en Tamira Aarts te benadrukken. 

Podium
De gasten lopen de stal in langs een vuurtje, waarop Wilma pannenkoeken bakt. Op een podium, hoog boven de koeien, houdt Karien een toespraak. Zij opent met de verwijzing naar het podium dat zij kreeg in De Vierklank voor haar verhalen. Belevenissen in de Hollandse polder, verbonden aan een Japanse dichtvorm, de Haiku. Karien: ‘… niet rijmend, maar ritmisch, een mooie manier om gedachten te delen. Spelen met woorden, de Nederlandse taal biedt zoveel mogelijkheden. Karien: ‘De reacties die ik kreeg nodigden uit om mijn verhalen te bundelen. Samen met Tamira achter de computer op zoek naar de geschikte vormgeving, was een spannend avontuur. We hebben een vorm gevonden die recht doet aan tekst en beeld. Het werd een prachtig boek’.

Koe
Samen met Tamira en kleindochter Saar hees Karien het doek omhoog om de koe daarachter gedag te zeggen: ‘Hai koe’. Deze Gretha 276 kreeg een ereplaats in het boek en op de boekenlegger. Die boekenlegger krijgt de koper bij het boek, met een Haiku van Tamira, want die heeft inmiddels ook de slag te pakken.

Bonbon
Er was veel belangstelling. We spraken een van de gasten, Peter Overeem, een trouw lezer van De Vierklank. Hij noemt de wekelijkse stukjes van Karien ‘natuur bonbonnetjes’. ‘Ik ben steeds weer verbaasd door het verrassend taalgebruik, teksten die natuur en poëzie verbinden. Er spreekt veel liefde uit voor de omgeving. Juist in deze Coronatijd is het zo belangrijk je eigen omgeving te waarderen, zonder daarvoor grote afstanden te moeten overbruggen. Bovendien krijg ik al lezende verrassende feitenkennis aangereikt’. Peter laat wat bladzijden zien uit het boek dat hij zojuist kocht en wijst op de titel ‘Coronavrienden’. Hij vult aan: ‘Nu we meer binnen zijn is dit boek een prachtig geschenk. Ik leg ‘m op m’n nachtkastje, een verhaaltje voor het slapen gaan’.

Polderproza in honderd Haiku’s is te koop bij De Bilthovense Boekhandel en in de rijdende winkel Springer van Haren. [WE]

*Lezersactie*
Voor lezers van De Vierklank is een aantal exemplaren ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Haiku. De exemplaren worden onder de lezers verloot. Iedereen krijgt bericht.

Taal verbindt ook op een koude zaterdag. [foto Santine Scholten]
Tamira en Karien signeren boeken. [foto Santine Scholten]