Ghanna maakte een video over het langste zonnefietspad ter wereld in Maartensdijk.
Ghanna maakte een video over het langste zonnefietspad ter wereld in Maartensdijk.

Ghanna uit Maartensdijk in finale Jeugdjournaalwedstrijd

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Van ruim 300 kandidaten uit heel het land koos een jury van het Jeugdjournaal 15 inzendingen voor de grote finale. Eén van die finalisten is Ghanna Postmus (9) uit Maartensdijk. Met haar video over het langste zonnefietspad ter wereld was zij de beste van de provincie Utrecht.

Het zal je maar overkomen. Je bent pas negen jaar en nu maak je al één van de beste journalistieke video’s van Nederland. Ghanna uit Maartensdijk doet dat toch maar even. En zij weet ook al waar zij graag wil werken, namelijk bij het jeugdjournaal.

Wedstrijd
Alweer voor de tiende keer organiseren het NOS Jeugdjournaal en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de Jeugdjournaalwedstrijd. In de eerste jaren konden kinderen hun presentatietalent laten zien, de laatste jaren echter gaat het om journalistieke vaardigheden. ‘Ik vind het superleuk om mee te doen’, vertelt Ghanna. ‘Echt een uitdaging voor mij. Ik moest een video maken over een onderwerp uit mijn omgeving. In mijn YouTube filmpje sprak ik met de bedenker van het langste zonnefietspad ter wereld, hier in Maartensdijk’.

Volgend jaar
Zondag 21 november hoorde Ghanna of zij was gekozen tot de beste van Nederland. ‘Helaas ben ik het niet geworden’, vertelt zij. ‘Maar ik ben wel heel trots dat ik bij de 15 genomineerden hoor. Volgend jaar doe ik weer mee’.

De drie winnaars van de wedstrijd mogen met een Jeugdjournaal-cameraploeg mee op pad om verslag te doen van een zelfgekozen onderwerp.