Bladblazen in het bos is nuttig voor mens en natuur.
Bladblazen in het bos is nuttig voor mens en natuur.

Bladblazen

Algemeen

Terwijl mijn collega druk bezig is het blad van de wandelpaden op landgoed Beerschoten te blazen staat een bezoeker van het natuurgebied druk met zijn wijsvinger naar het midden van zijn voorhoofd te wijzen. De bezoeker is duidelijk geïrriteerd door de bladblazer. Door deze manier van communiceren kon mijn collega ervoor kiezen stoïcijns met zijn werk door te gaan, maar hij besloot de machine uit te zetten, gehoorbescherming af te doen en de bezoeker te woord te staan. Bladblazen in de natuur lijkt onlogisch, vandaar dat Utrechts Landschap het nut graag uitlegt. 

Om met name bewegwijzerde en officiële wandelpaden veilig begaanbaar te houden is het noodzakelijk om het blad te verwijderen. Als het blad zou blijven liggen ontstaat het risico dat wandelaars kunnen uitglijden, wanneer het bladerdek nat is. Ook worden eventuele oneffenheden in het pad niet opgemerkt. Binnen niet al te lange tijd zullen de bladeren verteren/verrotten, met kans op moddervorming. Dit is niet alleen onveilig, maar ook slecht voor de kwaliteit van het pad. Om modderige paden te ontwijken creëren bezoekers nieuwe paden. Dat gaat vaak ten koste van de beplanting en het aanzicht en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door het blad te verwijderen kunnen de paden beter drogen. Bladblazen als beheermaatregel voorkomt dat paden regelmatig hersteld moeten worden, dat scheelt dus ook nog eens aanzienlijk in de kosten voor onderhoud. 

Blad blijft in de natuur 
Utrechts Landschap zorgt ervoor dat het blad van bospaden in de bosvakken wordt geblazen. Op landgoederen en buitenplaatsen wordt het vrijgekomen blad zoveel mogelijk in borders verwerkt. Wanneer bladeren op het gazon blijven liggen zal het gras verstikken. Daarom worden hoeveelheden blad, zoals op de gazons van landgoed Oostbroek, verzameld en elders op het terrein in plant- en bosvakken verdeeld of op een hoop verzameld om te composteren. Waar mogelijk wordt met elektrische bladblazers gewerkt.

Nuttig 
Bladeren in de natuur hebben een belangrijke waarde. Ze zorgen voor bedekking van de bodem, waardoor deze in de winter minder afkoelt en uitdroogt. Hiervan profiteert het bodemleven, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën. Onder een dik bladerdek vinden egels een fijne schuilplek voor hun winterslaap. Schimmels zorgen voor de afbraak van het blad, waardoor mineralen vrijkomen. Die dienen als voedsel voor bomen, struiken en planten. De (half-)verteerde bladlaag zorgt bovendien voor goede humus. Hierdoor krijgt de bodem meer structuur en zuurstof, wat weer gunstig is voor het bodemleven.

©Jacqueline van Dam, boswachter publiek Utrechts Landschap