De voorkant van de poster bij deze tentoonstelling.
De voorkant van de poster bij deze tentoonstelling.

Met een koffer vol naar Brooklyn

Algemeen

Op 21 mei 2021 was het 375 jaar geleden dat het dorp Breuckelen in Amerika werd gesticht. In de afgelopen eeuwen transformeerde de naam en het dorp tot wat we nu kennen als Brooklyn, een stadsdeel van New York. 

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) herdenkt deze gebeurtenis in Breukelen met de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’. Aan de hand van archiefstukken, foto’s en persoonlijke verhalen word je in de tentoonstelling meegenomen door de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika. Al vanaf de zeventiende eeuw trokken Nederlanders naar Amerika, zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal.

Vitrine
Het Regionaal archief (RHCVV) heeft in Bibliotheek Bilthoven Planetenplein 2 van 17 november tot en met 31 december 2021 een vitrine gevuld met documenten aan de hand van het thema ‘Nederlandse erfenissen in Amerika’. Speciaal voor deze mini-tentoonstelling is een medewerker van het RHCVV in de archieven van De Bilt gedoken. In de vitrines kun je daarom stukken vinden die niet in de tentoonstelling in Breukelen te vinden zijn. Ben je benieuwd welke documenten dat precies zijn? Ga dan naar de Bibliotheek in Bilthoven; de tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van de Bilthovense vestiging van de bibliotheek. (Dorine Donders)