Logo vierklank.nl
Eerder werden er al 15 struikelstenen gelegd in De Bilt.
Eerder werden er al 15 struikelstenen gelegd in De Bilt. (Foto: )

Voor de tweede keer legging struikelstenen in De Bilt

Op vrijdag 26 november worden opnieuw struikelstenen gelegd voor inwoners van onze gemeente die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord door de nazi’s om wie zij waren. 

Het project struikelstenen/Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd en vermoord. 

Struikelen
Demnig noemt ze Stolpersteine omdat je er, in figuurlijke zin, over ‘struikelt’ met je hoofd en je hart en omdat je je moet bukken om de tekst te kunnen lezen. Alles vanuit de gedachte ‘Zolang wij hen gedenken, blijven zij leven’. Op de struikelstenen (10 x 10 cm) zijn in een messing plaatje de achternaam, de voornaam, de geboortedatum, eventueel de deportatiedatum en de plaats en datum van overlijden van de slachtoffers gestanst. Inmiddels zijn er al zo’n 90.000 stenen gelegd in heel Europa. Op 1 september dit jaar, werden de eerste 15 struikelstenen gelegd in Hollandsche Rading, De Bilt en Bilthoven. Op 26 november worden er 23 gelegd in De Bilt en Bilthoven. Gunter Demnig zal daar, i.v.m. de situatie rond corona in Nederland, niet bij aanwezig zijn.

Info
De leggingen van struikelstenen zijn openbaar en vinden in de buitenlucht plaats. Struikelstenen De Bilt wil graag de publieke belangstelling reguleren, zodat de coronamaatregelen nageleefd kunnen worden. Wie belangstelling heeft om een legging bij te wonen kan contact opnemen met info@struikelstenendebilt.nl; Het bestuur van Struikelstenen De Bilt stuurt u dan een persoonlijke uitnodiging per email. Na 26 november worden de locaties van de nieuwe struikelstenen op www.struikelstenendebilt.nl bekend gemaakt.

HvdB

Meer berichten