Locoburgemeester Madeleine Bakker met het diamanten bruidspaar.
Locoburgemeester Madeleine Bakker met het diamanten bruidspaar.

Mina en Frans van der Tol zestig jaar getrouwd

Algemeen

door Guus Geebel

Zondag 7 november was het zestig jaar geleden dat Frans van der Tol en Mina Engelberts elkaar op het stadhuis van Utrecht het jawoord gaven. Ze waren toen allebei negentien jaar. Locoburgemeester Madeleine Bakker kwam het echtpaar enkele dagen later thuis in Maartensdijk feliciteren. Het was koud op de trouwdag in 1961 met een minimumtemperatuur van -4 graden.

Frans is geboren en getogen in Bilthoven. Mina groeide als een na de jongste op in een gezin met tien kinderen in de Krijtstraat in Utrecht. Ze leerden elkaar kennen in een cafetaria op de Biltstraat tegenover zwembad Ozebi, waar ze allebei regelmatig op zaterdag kwamen. Frans was bevriend met een broer van Mina waardoor hij haar wel eens ontmoette. ‘Ik zat al steeds naar haar te lonken en toen de vlam oversloeg kregen we verkering en een half jaar later zijn we getrouwd. We konden inwonen bij mijn oma in de Talinglaan in het huis waar ikzelf en ook onze twee kinderen geboren zijn. In die tijd werd oma nog opoe genoemd. We hebben daar vier jaar gewoond en daarna verhuisden we naar de Dorpsweg in Maartensdijk. Tien jaar later kochten we de huidige woning aan de Jupiterhof.

Werk
Mina werkte eerst in de huishouding bij Huize Voordaan in Groenekan en via Robbers Schoonmaakbedrijf werkte ze daarna in de catering bij de universiteit, tot ze met pensioen ging. Frans begon zijn werkzame leven bij een bedrijf op de Biltstraat in Utrecht en na militaire dienst ging hij bij Seno in Maartensdijk werken. Dertien jaar later werd hij bedrijfsleider bij Robbers Schoonmaakbedrijf in Utrecht waar hij tot zijn pensioen werkte. Het echtpaar kreeg twee zonen die allebei twee dochters hebben. ‘We hebben vier mooie kleindochters, wat ze van hun oma hebben en het zijn allemaal andere types’, zegt Frans. ‘Maar allemaal even lief’, vult Mina aan.

Activiteiten
Frans is nog steeds actief als voorzitter van voetbalvereniging SVM in Maartensdijk. Op de vraag of hij nog andere hobby’s heeft zegt hij lachend: ‘Mijn vrouw en daar heb ik mijn handen vol aan.’ Mina is actief bij de line dancers van Born Country uit Maartensdijk. Ze wandelt ook veel. Op de vraag hoe je het zestig jaar samen volhoudt zegt Mina: ‘Je hebt je eigen dingetjes en verder is het geven en nemen.’ Frans vindt het elkaar in de waarde laten belangrijk en Mina zegt dat je het heus niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn. ‘Dat is ook een beetje eentonig.’ Frans vindt het ook goed dat ze allebei een andere hobby hebben.

Feestavond
Het echtpaar heeft al 27 jaar een vakantiehuis in Echten, in Drenthe. ‘Zo’n vijf weken geleden zaten we daar bij elkaar en we hadden het over wat we gingen doen bij ons 60-jarig huwelijk. Uit eten gaan viel af want dat hebben we al zo vaak gedaan. We hebben toen besloten een feest te houden met goede muziek en een echte Utrechtse zanger. Het werd Rik Hoogland die we al vaker hadden zien optreden’, vertelt Frans. ‘Dat is een zanger die binnenkomt, zijn spulletjes neerzet een cola neemt en dan begint te zingen, de hele avond door. Waar het gehouden zou worden was ook wat, want deze voorzitter had twee dagen eerder gezegd dat we de kantine van SVM in deze coronatijd niet zouden gaan verhuren. Maar we hebben het op zaterdag 6 november toch maar daar gedaan en er waren zo’n vijftig mensen.’

Kleindochters
‘De kleindochters hebben voor het feest van alles geregeld. Ze hebben een album met foto’s en teksten samengesteld. Er is ook een foto bij van ons met de twee bruidsmeisjes, nu zestig jaar ouder.’ Frans vertelt dat toen een van de meisjes, die toen een jaar of zes waren, niet naast hem wilde staan. ‘Toen ze nu wel naast me wilde staan heb ik gezegd, je wilde toen niet dus nu ook niet.’ Er werden felicitaties ontvangen namens Koning Willem-Alexander, de Commissaris van de Koning en bloemen van het gemeentebestuur van De Bilt.