Warmtenet is in beeld voor o.a. de Kometenlaan in Bilthoven. (foto gemeente De Bilt)
Warmtenet is in beeld voor o.a. de Kometenlaan in Bilthoven. (foto gemeente De Bilt)

Herfstbloeiers en herfstblad

Algemeen

door Henk van de Bunt

Van 8 tot en met 16 oktober vond de week van de duurzaamheid plaats. In de gemeente De Bilt waren er veel verschillende activiteiten, van het scholierendebat tot de snuffelfiets actie en de opening van de eerste Bouwkringloop. Uit de deze week verscheen de Nieuwbrief Duurzaamheid lichten we een aantal punten uit.

Nu de herfst is begonnen, wordt het ook weer kouder Er wordt een aantal herfstige tips gegeven om rondom het huis te verduurzamen. Ook zijn er voor binnenshuis tips om energie te besparen door te isoleren. Er loopt nu een waardebonactie voor energiebesparing bij huurwoningen. Ook is met deze killere dagen het houtstookseizoen van start gegaan; tips om hierbij rekening te houden met ieders gezondheid staan ook in die digitale nieuwsbrief. Verder is er een update over de Proeftuin Aardgasvrij Brandenburg West, de subsidieaanvraag is ingediend. 

Ikwoon
Tijdens de Week van de Duurzaamheid is er door Ikwoon een Webinar over woningverduurzaming georganiseerd: met een aantal inwoners uit De Bilt zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van een woning verkend. Met de stijgende energieprijzen is het nu namelijk een mooi moment om hierover na te denken. Want wat kun je zelf doen, waar begin je dan en wat kost dat? Met de Ikwoon app kun je na het beantwoorden van een aantal vragen het slimste en best passende plan voor je eigen woning maken. Wie de Webinar heeft gemist en wil weten hoe je als bewoner een plan voor je eigen woning kunt maken, kan deze vanaf nu terugzien. Info hierover: E-mail: info@ikwoon.io

Waardebonactie
Om de verduurzaming en energiebesparing makkelijker te maken voor huurders in de gemeente De Bilt organiseert de gemeente samen met Winst uit je Woning een waardebonactie. Bewoners van huurwoningen kunnen bij deze actie een waardebon van 70 euro krijgen. Deze is in te wisselen voor producten die energie besparen, hierbij kan gedacht worden aan onder meer LED-lampen, radiatorfolie en waterbesparende douchekoppen.
Door middel van deze actie wil de gemeente haar inwoners helpen hun energierekening te verlagen en het wooncomfort te verhogen. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om zoveel mogelijk bewoners op een laagdrempelige manier te laten bijdragen aan een meer duurzame toekomst. De actie loopt tot 31 juli 2022 of tot het budget op is. Wie in een huurwoning woont en geen waardebon heeft ontvangen kan een e-mail sturen naar waardebon@winstuitjewoning.nl

Rondom
Er zijn niet alleen stappen te nemen in het verduurzamen van woningen, maar ook rondom het huis is winst te behalen. Ook nu de herfst er aan komt, zijn er mogelijkheden. Er is een aantal tips genoemd:

MoestuinGaat de moestuin na september in winterrust? Nee hoor. Zaai gerust nog snelle gewassen als radijs, sla, spinazie en rucola. Veldsla en boerenkool kunnen tegen vorst, die kun je zaaien en in de winter oogsten.

Het vlinderkastjeHet bijenhotel is inmiddels heel bekend, maar wie kent ook het bestaan van het vlinderkastje: een huisje met rechtopstaande gleuven in de voorzijde en binnenin wat takjes. Een veilige en droge plek voor overwinterende vlinders.

VierseizoenentuinWil je een tuin die er het hele jaar mooi uitziet? De simpelste manier is om meerdere keren per jaar planten te kopen. Let vooral op de planten waar de insecten op af komen, die wil je in je tuin. In het najaar kun je de herfstbloeiers uitzoeken en de planten met mooie siervruchten en herfstkleur.

Gebruik het herfstbladMaak je tuin winterklaar door het herfstblad overal, behalve op het grasveld en terras, te laten liggen. Verzamel juist wat extra blad op straat om je planten te beschermen en de mineralen in je tuin aan te vullen. 

Hout
Nu het weer kouder wordt en de dagen weer korter worden, komt het houtstookseizoen er weer aan. Openhaarden, inzethaarden en vrijstaande kachels gaan weer vaker aan voor het verwarmen van woningen. Houtrook is niet altijd even gezond. Ook kan het stoken van hout overlast opleveren voor omwonenden in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Deze gezondheidsklachten en overlast kunnen worden beperkt. Denk hierbij aan het afstemmen van je schoorsteen of je haard of kachel en het schoonmaken ervan. Verder helpt het om het houtvuur aan te maken met aanmaakblokjes en alleen droog hout te stoken. In de ruimte waar hout wordt gestookt moet een goede luchttoevoer zijn en voldoende frisse lucht.

Brandenburg West
De gemeente heeft op 1 november in samenwerking met energiecoöperatie BENG!, woonstichting SSW en hoogheemraadschap HDSR de subsidieaanvraag voor de proeftuin Brandenburg West ingediend. Om klimaatverandering tegen te gaan zijn doelstellingen opgesteld in het Klimaatakkoord. Aardgasvrije wijken zijn onderdeel van het akkoord. In heel Nederland wordt hieraan gewerkt. De wijk Brandenburg West in Bilthoven is de meest kansrijke locatie in gemeente De Bilt om als eerste van het aardgas af te gaan met een bronnet. Dit vanwege een aanwezige duurzame warmtebron: de restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Uiterlijk eind maart krijgt de gemeente te horen of de subsidieaanvraag is toegekend. Met de subsidie houdt men het kostenplaatje voor iedereen in de wijk interessant. Momenteel zijn er veel bewegingen in gang gezet betreft de energietransitie om mee door te gaan. Inwoners zullen hierover in de tussentijd dan ook geïnformeerd blijven en in geadviseerd worden. De energietransitie in deze wijk blijft kansrijk. 

Herfstblad kan overal, behalve op het grasveld en terras blijven liggen; het kan de planten beschermen en de mineralen in de tuin aanvullen.
!