Xavier speelt eind deze maand in de Centrumkerk.
Xavier speelt eind deze maand in de Centrumkerk. Foto: Ger Wijtsma

Central Cathedral Concert

Algemeen

door Henk van de Bunt

Zondag 21 november om 16.00 uur concerteert pianist Xavier Boot samen met altvioliste Dagmar Korbar en danser Chris Kokkeel in de Centrumkerk in Bilthoven op de Julianalaan.

Xavier Boot (32) is een getalenteerde pianist uit Bilthoven (tegenwoordig Amsterdam) met een indrukwekkende staat van dienst en een goed gevulde prijzenkast. De klassiek geschoolde Boot, die op 7-jarige leeftijd met pianolessen begon en al snel werd aangenomen bij de Jong Talentklas van het Utrechts Conservatorium vervolgde zijn opleiding bij de Academie voor Muzikaal Talent en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij les kreeg van de befaamde pianist Rian de Waal en Georg Friedrich Schenck, bij wie hij afstudeerde als klassiek pianist. 

Liszt
Vorig jaar trad Xavier op en konden er vanwege Corona nog maar 30 mensen in de zaal zitten. Nu kunnen er meer mensen van zijn optreden genieten. Op het programma staat onder andere de grote sonate van Franz Liszt in B mineur. Dit stuk wordt door velen gezien als het moeilijkste stuk geschreven voor piano solo in de klassieke literatuur. Het was negen jaar geleden dat Xavier dit stuk voor het laatst speelde en dat was tijdens de internationale concertserie en competitie Koffie bij de Piano in het theater aan de Parade in Den Bosch. Hierbij won Xavier de tweede prijs. Sindsdien heeft Xavier het niet meer in het openbaar gespeeld, maar zoals hij zelf zegt ‘Negen staat voor een nieuw begin’.

Terug
Xavier heeft als klassiek pianist een ontwikkeling ondergaan waarin hij een periode veel tijd had besteed aan geneeskunde en het menselijk brein. In die tijd ging hij meer improviseren, maakte hij muziek voor film en ging hij zich meer toeleggen op elektronika. Onder andere na het overlijden van zijn leraar Rian de Waal, had Xavier klassieke muziek een tijd lang achter zich gelaten, maar uiteindelijk heeft hij dat weer helemaal omarmd. Dus nu, negen jaar later, is het moment van terugkeer gekomen en gaat hij met frisse energie de sonate van Liszt weer spelen.

Altviool
Met Dagmar Korbar, winnares van de meest recente editie van het Nationaal altviool Concours, zal Xavier de prachtige sonate van César Franck spelen. Dit werk uit de romantische periode is oorspronkelijk voor viool geschreven maar kan ook uitstekend op de altviool vertolkt worden en geeft meer diepte in de klankbeleving met het lage timbre van de alt. Ook heeft Xavier speciaal voor dit concert een compositie geschreven voor altviool, piano en elektronica waarvan de première die dag zal plaatsvinden.

Choreografie
Chris Kokkeel is een jonge originele danser, die een klassieke training heeft gehad op de nationale balletacademie en een meer moderne danstraining op Lucia Marthas en nu choreograaf is voor onder andere de nationale balletacademie. Hij zal zijn eigen choreografieën dansen op muziek die Xavier heeft bewerkt van Philip Glass: Mad Rush en Riuychi Sakamoto, voor piano en altviool. Chris en Xavier hebben dit werk eerder al vertoond in theater de Meervaart in Amsterdam.

Kaarten voor dit Central Cathedral Concert zijn online te koop via eventbrite.nl of tot 1 dag voor aanvang te reserveren door een e-mail te sturen naar generiekekunst@gmail.com met vermelding van naam en aantal kaarten.

Lezersactie
Voor lezers van De Vierklank is een aantal toegangskaarten ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Concert. Per geïnteresseerde wordt één toegangskaart verloot. Iedereen krijgt bericht.