Het Hessingterrein langs de Utrechtseweg in De Bilt.
Het Hessingterrein langs de Utrechtseweg in De Bilt.

Wethouders houden nabeschouwing en kijken vooruit

Algemeen

door Guus Geebel

Vrijdag 5 november, een dag na de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad, waren de wethouders Dolf Smolenaers en Madeleine Bakker weer in Jagtlust aanwezig voor een terugblik op het begrotingsdebat, een toelichting op eventuele plannen rondom station Bilthoven en het komende debat over woningbouw op het voormalig Hessingterrein, Utrechtseweg 341 De Bilt.

‘Met een stemmingsuitslag van 24 voor en 3 tegen voelen we ons gesteund door de raad’, aldus Dolf Smolenaers. ‘Veel fracties vroegen aandacht voor het financiële beleid. Doordat deze begroting is aangenomen hebben we lagere schulden, structurele overschotten, lagere lasten voor de burger en geen bezuinigingen.’ De wethouder noemt een aantal zaken die door het aannemen van de begroting aangepakt kunnen worden. Ook gaat hij in op de vier moties die aangenomen zijn, waaronder de invoering van een ‘Ja/Ja’ sticker. Daarover benadrukt wethouder Bakker dat die sticker niet inhoudt dat de huis-aan-huisbladen niet bezorgd gaan worden.

Spoorzone
Over het spoorzonegebied zegt Smolenaers dat dit een groot plangebied is waarbij een integrale visie ontwikkeld moet worden. ‘Het gaat niet alleen om huizenbouwen. Daar is meer tijd voor nodig en er wordt pas na de verkiezingen met participatie begonnen. Het wordt nu besproken omdat we een subsidie hebben aangevraagd. Het Rijk wil namelijk met een subsidie een woningbouwimpuls geven voor het snel bouwen van betaalbare woningen. In september was de laatste kans waarop je kon inschrijven en die hebben we als college gepakt. De aanvraag is gebaseerd op plannen waar al besluiten aan ten grondslag liggen en waar geen ruimtelijke besluiten zijn hebben we aangesloten bij de omgeving. We hebben een subsidie van iets meer dan drie miljoen euro aangevraagd en dat kan ons helpen een beter plan te maken. De aanvraag voor ons plan gaat uit van 670 woningen. De wethouder verwacht in december antwoord op de subsidieaanvraag.

Hessingterrein
Over de ‘Ruimtelijke randvoorwaarden herontwikkeling van Utrechtseweg 341’ vertelt wethouder Madeleine Bakker dat op 2 november een eerste beeldvormende vergadering heeft plaatsgevonden. ‘Daar zijn heel veel vragen gesteld aan raads- en commissieleden, aan de gemeente en de initiatiefnemer. Donderdag 9 december komt het op de agenda van de commissie Openbare Ruimte en de raadsbehandeling in de gemeenteraad van waarschijnlijk 21 december. Ik denk dat het beeld wel heel duidelijk gevormd is. Wat voorligt is een plan waar jaren aan gewerkt is en dat veel nieuwe versies heeft gehad, omdat de initiatiefnemer het streven heeft gehad zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de eisen en wensen bij de inrichting van het gebied.’

Plan B
‘Toen de initiatiefnemer op 2 november werd gevraagd of er een plan B was als dit niet lukt antwoordde hij dat wat hem betreft dit het plan is dat ter besluitvorming komt. Het college vindt dit het beste voor toevoeging van woningbouw en het afscheid nemen van een bedrijventerrein dat al jaren niet in gebruik is. De initiatiefnemer heeft gezegd dat als de gemeenteraad niet instemt met het plan, hij teruggaat naar de vergunning die hij al jaren in bezit heeft om op een andere wijze het plan in te gaan richten. Dan gaan we wel de lucht in’, aldus Madeleine Bakker. ‘De gemeente en de provincie hebben een toetsing gedaan en groen licht gegeven. Het is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen.’ Voor de woningzoekende hoopt de wethouder dat het plan gerealiseerd wordt.

Impressie van de plannen voor het Hessingterrein (beeld IMOSS BV)