Het virtuoze spel van het duo ontlokte het publiek een warm applaus.
Het virtuoze spel van het duo ontlokte het publiek een warm applaus.

Koffieconcert in Huize Gaudeamus

Algemeen

Afgelopen zondag was het jeugdige duo Maria Gilicel (viool) en Tolga Atalay Un (piano) te zien en te beluisteren in Huize Gaudeamus in Bilthoven. 

De Roemeense Maria Gilicel maakte haar debuut in het Nationaal Auditorium in Madrid en speelde daarna op meerdere internationale podia. Onlangs heeft zij haar studie aan het Royal College of Music in Londen met een onderscheiding afgesloten en won erna meerdere internationale prijzen. De Turks-Amerikaanse Tolga Atalay Un studeerde eveneens aan het Royal College in Londen. Hij won een indrukwekkend aantal prijzen en concoursen. Sinds kort is hij docent aan de Academie voor Muziek en Schone Kunsten in Ankara. 

Programma
Hun programma startte met de Sonate voor viool en piano nr. 5 van Ludwig van Beethoven, ook wel de ‘Lentesonate’ genoemd. In deze sonate is het weer ontluikende leven duidelijk hoorbaar. Vervolgens speelden zij de 3 Romances op. 22 van Clara Schumann, die dit stuk schreef voor een vriend van haar man Robert. Maria en Tolga lieten in hun vertolking naast arpeggio’s ook weemoedige passages horen. Als laatste speelden zij de Sonate voor viool en piano in A op.105 van Robert Schumann. Het eerste deel was hartstochtelijk, dat goed in het spel van dit duo te horen was. (Frans Poot)