Iedereen is welkom in de kerk
Iedereen is welkom in de kerk

Kaarsje branden en rouwgroep in de Centrumkerk

Algemeen

De Centrumkerk in Bilthoven stelt volgende week haar deuren open voor twee activiteiten. Zondag 7 november kunnen belangstellenden weer een kaarsje branden voor hun overledenen en woensdag 10 november organiseert de kerk een informatiebijeenkomst over rouwverwerking in groepsverband.

door Walter Eijndhoven

‘Wij hopen weer veel gemeenteleden en belangstellenden te zien op deze eerste zondag van november’, vertelt Harold Oechies, dominee van de Centrumkerk. ‘Niet alleen kunnen zij een kaarsje branden tussen 16.00 -18.00 uur, ook is er gelegenheid om na te praten op het kerkplein met koffie en thee. In verband met corona kan iedereen de kerk betreden via de hoofdingang en weer naar buiten via de zijingang. Voor geïnteresseerden zijn ook boekjes beschikbaar met teksten die troost geven’.

Rouwbijeenkomst
Op woensdag 10 november om 10.30 uur houdt de Centrumkerk een open informatiebijeenkomst over rouwverwerking onder leiding van dominee Oechies. ‘Wij willen een groep starten voor lotgenoten die een geliefde verloren hebben aan de dood’, legt Oechies uit. ‘De rouwgroep komt gedurende een half jaar maandelijks bij elkaar en iedere belangstellende kan zich inschrijven. De groep bestaat uit tien tot maximaal twaalf personen en er zijn geen kosten aan verbonden. Aan het eind van elke bijeenkomst sluit een deelnemer af met een zelfgekozen tekst of gedicht’.

Thema
De zes bijeenkomsten hebben ieder hun eigen thema. De eerste bijeenkomst kunnen deelnemers verhalen uitwisselen. De tweede keer behandelt Oechies de rouwweg. De derde bijeenkomst gaat over ‘waar heb je steun aan?’, in de vierde bijeenkomst gaat het over geloof of levensbeschouwing als hulp bij rouw. Ook komt ‘boosheid’ aan bod. Oechies: ‘Nabestaanden voelen soms boosheid naar de overledene. Heeft hij/ zij wel voldoende gedaan om te overleven?’ In de laatste bijeenkomst beslist de groep of zij verder gaat met elkaar of met een deel van de groep.

Wanneer de bijeenkomsten plaatsvinden, wordt in onderling overleg bepaald.