Logo vierklank.nl
Op de hoek van de Nagtegaallaan en Dorpsweg, bij De Stier, worden de bollen in de grond gestopt.
Op de hoek van de Nagtegaallaan en Dorpsweg, bij De Stier, worden de bollen in de grond gestopt. (Foto: )

Nieuwe bestemming voor oude bloembollen

Natuurlijk! Maartensdijk bestaat uit een groep actieve dorpsgenoten die als doel hebben om de biodiversiteit te vergroten en om jong en oud te laten ervaren hoe bijzonder mooi onze woonomgeving is en vooral, dat iedereen een bijdrage hieraan kan leveren.

Dit voorjaar is gestart met een bloembollenactie. Op diverse plekken in het dorp kwamen mooi versierde emmers te staan, waar de inwoners en passanten hun uitgebloeide bloembollen in konden deponeren. Zo stond er een emmer in de Jumbo Jelle Farenhorst, bij Dijckstate en ook bij alle basisscholen. 

Zorgboerderij
Er is een fijne samenwerking ontstaan tussen Natuurlijk! Maartensdijk en zorgboerderij Nieuw Toutenburg; de deelnemers van de dagbesteding versierden de emmers. Ook hebben zij de ingezamelde bloembollen gesorteerd. Er werden ruim 1000 bollen opgehaald. Op de vraag wat voor soorten het voornamelijk waren, kwam het antwoord dat ze vooral ronde bollen hadden opgehaald. 

Planten
Maandag 1 november was dan de plantdag; enkele leden van de werkgroep gingen samen met de deelnemers van de dagbesteding de bollen planten. Er is gekozen om de bollen te planten aan het begin van de Nachtegaallaan; ‘Hier rijden veel mensen langs die het dorp binnen komen. Zo kunnen véél inwoners weer genieten van hun eerder gedoneerde bloembollen’, aldus Wouter van Oostrum, lid van de werkgroep en oprichter van de dagbesteding Nieuw Toutenburg.

Vorm
‘De bloembollen zijn in een mooie vorm de grond ingegaan. Wat die vorm is, laten we nog even geheim. We hopen dat iedereen in het voorjaar nog eens een kijkje komt nemen bij dit leuke project. Maar dat het mooi wordt, ja dat verklap ik alvast’, zegt Wouter lachend. En komende lente? Dan zetten we de emmers weer op de bekende plekken. Zodat we volgend jaar deze mooie vorm ook elders in de grond kunnen maken van jullie bloembollen. (Maud van der Pas)

Meer berichten