Logo vierklank.nl
Kyle Agterberg heeft zijn laatste wedstrijd er op zitten.
Kyle Agterberg heeft zijn laatste wedstrijd er op zitten. (Foto: )

Kyle Agterberg beëindigt wielercarrière

De 22-jarige Maartensdijker Kyle Agterberg heeft zijn wielerloopbaan per direct beëindigd. Drie weken geleden heeft hij dit besluit genomen; het plezier en de motivatie in het wielrennen waren verdwenen. Hij gaat zich nu richten op zijn maatschappelijke carrière.

door Kees Diepeveen

Voor de vele wielerfans kwam dit bericht totaal onverwacht. Kyle Agterberg was een succesvol wielrenner, zowel in de wegwedstrijden als in het veldrijden. De mensen om hem heen waren wel op de hoogte van zijn twijfels en begrepen wel, dat wanneer de motivatie en de lol is verdwenen en je niet meer van je sport kunt genieten dit niet de goede voedingsbodem is om op niveau te presteren. De 22-jarige renner die vanaf zijn achtste jaar de wielersport omarmde, kondigde de beëindiging van zijn wielercarrière aan via zijn social media.

Kortenhoef
Kyle: ‘Dit jaar halverwege het wielerseizoen ben ik het plezier in het fietsen kwijtgeraakt. Ik probeerde het nog terug te krijgen door te blijven trainen en fietsen, maar het kwam helaas niet terug ondanks dat ik nog goede uitslagen reed. Ik heb er lang over nagedacht en er veel met mijn trainer, ouders en ook ploeggenoten over gesproken, voordat ik tot deze beslissing kwam. Mijn definitieve beslissing heb ik drie weken geleden genomen na een wielerwedstrijd in Kortenhoef. Daar reed ik nog heel sterk maar de lol en de gretigheid waren verdwenen. Toen was het voor mij klaar en ik voel me daar heel goed bij’. 

Europees
Binnen het Orange Babies Cycling Team, waarvoor Kyle reed, was er over het algemeen wel begrip voor de situatie. Kyle: Ik had er met de trainer al meerdere keren over gesproken dus die voelde wel aan welke kant het op ging. Sommige van mijn ploeggenoten begrepen het we,l maar anderen reageerden verbaasd. De ploegleiding reageerde begripvol. Het heeft niet zoveel zin om een renner die niet meer gemotiveerd is in je team te houden. Ik heb mooie jaren gehad in de ploeg en daar ben ik ze dankbaar voor’. Gevraagd naar zijn drie meest memorabele successen somt Kyle deze zonder te haperen op: ’Op 1 staat mijn vierde plaats bij het Europees kampioenschap veldrijden in de beloften-categorie in Rosmalen in 2020. Op de 2e plaats komt mijn overwinning in de Maartensdijkse Acht van 2019 in mijn woonplaats. Dat was moreel van veel waarde voor mij. Op de 3e plaats staat deelname aan mijn 1ewereldkampioenschap veldrijden in 2019 Dat was een prachtige ervaring die mij altijd zal bijblijven’ 

Nu
‘Ik ga nu een nieuwe periode in mijn leven in’, aldus Kyle’, ‘waar ik heel veel zin in heb en waar ik samen met mijn vriendin naar uitkijk. Vervelen ga ik mij zeker niet. Overdag werk ik in het stukadoorbedrijf van mijn vader en in de avonduren werk ik in een café als barman. Voor het geval ik ooit nog eens zin krijg om op de fiets te stappen, bewaar ik nog één crossfiets’. 

Meer berichten