Bij ‘lokaal 17’ v.l.n.r. Gienke Garst, Teuni van der Meer en Gert Kelfkens.
Bij ‘lokaal 17’ v.l.n.r. Gienke Garst, Teuni van der Meer en Gert Kelfkens.

Feest in de jarige Wereldwinkel De Bilt

Algemeen

door Rob Klaassen

In de Fairtrade-week van 30 oktober tot en met 6 november viert de Wereldwinkel aan de Hessenweg 168 in De Bilt het 20-jarig bestaan van de winkel met alle vrijwilligers en klanten en met de start van een langlopende actie om een groentetuin te helpen financieren voor de zwaar door corona getroffen medewerkers van de kaarsenproducent Swazi Candles in Zuidelijk Afrika. Er is een uitgebreid programma met dans en muziek en met iedere dag kortingen op veel van de Fairtrade en duurzame producten. 

Ook na de feestweek hoopt De Wereldwinkel veel klanten te mogen blijven begroeten bijvoorbeeld voor de Global Goals campagne; met hun eigentijdse assortiment van Fairtrade en duurzame artikelen steunt de winkel deze campagne. Door de grootte van de winkel is er volop gelegenheid om unieke informatie hierover te geven. De ruimte in de winkel wordt ook wel Lokaal 17 genoemd, de ruimte waarin 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal staan. Hiermee wil de wereldwinkel nog duidelijker maken hoe Fairtrade een bijdrage levert aan duurzame doelen. 17 Staat voor het getal 17 van de zeventien Global Goals. In een unieke fototentoonstelling worden in 17 kasten deze doelen gepresenteerd. Bezoekers kunnen zo bij plannen rond deze doelen betrokken worden. 

Samen
Met ‘duurzaam De Bilt’ werken de Wereldwinkel, de werkgroep Fairtrade De Bilt, Samen voor De Bilt, Bilts Heerlijk, Beng! en Repair Café samen om de gemeente De Bilt te laten aansluiten bij de zogenoemde Global Goals campagne. Door Corona zijn de plannen met Lokaal 17 in de afgelopen periode flink gedwarsboomd. Op dit moment wordt er actief gebrainstormd hoe dit ontmoetingspunt rond de 17 Global Goals weer nieuw leven ingeblazen kan worden. Het ligt voor de hand dat de educatieve rol rond de Global Goals, richting de bovenbouw van basisscholen en onderbouw van middelbare scholen daarbij prioriteit zullen krijgen, want kinderen zijn de toekomst en hebben de toekomst.

Thema
Tijdens de actieweek van 30 oktober tot en met 6 november zal de 20-jarige winkel vooral aandacht schenken aan de Swazi Candles uit Eswatini (voorheen Swasiland).We spraken onder andere hierover met enkele de bestuursleden van de Wereldwinkel. Teuni van der Meer: ‘Swazi Candles maakt prachtige handgemaakte kaarsen van parafinewas. Jarenlang is het al een van de topproducten van de Wereldwinkel. In de kaarsenmakerij is Eswatini werkten destijds 45 mensen die een mooie werkplek hadden met een goede werkgever. Zij exporteerden hun kaarsen naar maar liefst 20 landen. Er was daar speciaal aandacht voor mensen die HIV hadden en daardoor AIDS ontwikkeld hadden. Een stigma bestaat er gelukkig niet. Men gaat er daar open mee om. Swazi Candles Is vanaf het begin een gecertificeerde Fairtrade organisatie’.

Corona
Gert Kelfkens: ‘En toen kwam Corona. De export stortte in, de fabriek moest worden gesloten en men was gedwongen te verhuizen naar een veel kleinere locatie. Die nieuwe locatie ligt achter hun mooie toonzaal en winkel vlakbij de toeristische markt bij Manzini, de hoofdstad van Eswatini. Achter de oude fabriek hadden ze als aanvulling op de dagelijkse voedselvoorziening voor het personeel een mooie biologische groentetuin. Daar wil men nu weer een begin mee maken, zodat alle mensen die daar werken weer in staat zijn regelmatig goed voedsel mee naar huis te kunnen nemen als aanvulling op hun loon. Dit is extra belangrijk omdat veel medewerkers HIV positief zijn en goede voeding voor hen dus van vitaal belang is’.

Ondersteunen
Gienke Garst: ‘Ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan willen de medewerkers en klanten van de wereldwinkel Swazi Candles een extra steuntje in de rug geven. Daarom gaan we een jaar lang sparen voor deze groentetuin. Door de klanten te vragen hun volle stempelkaart en een deel van hun wisselgeld voor Swasi Candles in te leveren proberen we een ruime donatie bij elkaar te sparen. Ook de wereldwinkel zelf zal geld doneren.’

Zaterdagen
Op zaterdag 30 oktober is er de aanwezigheid van Fairtrade importeur Gone Arty met kaarsenproducten om de eerlijke productie daarvan en het groentetuin project extra aandacht te geven. Die dag is er vanaf 11.00 uur een Thaise proeverij en vanaf 15.30 uur een voorstelling Werelddansen door leerlingen van Leonie Arends.

Zaterdag 6 november is de afsluiting van deze feestweek met de aanwezigheid van Fairtrade importeur Sjaal met Verhaal en om 12.00 uur een voorstelling Werelddansen door leerlingen van Leonie Arends en in de middag vanaf 14.00 uur gitaarmuziek en zang door Andrea Hessing en Paul Deneer.

Handgemaakte kaarsen van parafinewas.