Logo vierklank.nl
Foto:

Bilthovense Kring voor Wijsbegeerte herstart

De Bilthovense Kring heeft door Corona een jaar stil gelegen. Op maandag 18 oktober vond de seizoenstart met een lezing Prof dr. Andreas Kinneging plaats in de nieuwe locatie van de Kring, de Woudkapel in Bilthoven.

De belangstelling was met ca. 120 bezoekers zeer groot. Voordat de lezing begon, werd met bloemen afscheid genomen van twee bestuursleden, Johanna van Nieuwstadt-van Hooff en Ebbe Rost van Tonningen.

Jaarthema
Het jaarthema van zeven lezingen is ‘Corona, a point of ….return? De lezing van Kinneging is gebaseerd op zijn boek uit 2020 ‘De Onzichtbare Maat, archeologie van goed en kwaad’. De titel verwijst naar de mateloosheid, die een kenmerk is van onze moderne tijd. De grote wereldbeschouwelijke Traditie die Europa sedert de Oudheid heeft gedomineerd, is volgens Kinneging op sterven na dood. In de Oudheid gaat het om de Griekse filosofie met Plato die door Kinneging als de grootste filosoof wordt beschouwd, de periode ca 400 jaar voor Christus. De tweede voedingsbodem is de Bijbelse Traditie waarin het leven en sterven van Christus centraal staan.

De zaal was vooral gevuld met vertegenwoordigers van een oude generatie. De volgende lezing is op 15 november door Prof. Dr. Hans Alma, de politieke dimensie van aandacht, compassie en zorg. 

Meer berichten