Logo vierklank.nl
Spreeuwenwolken opvallend groots van december tot maart. (foto: Vrijheid in verbondenheid. Jan van der Greef)
Spreeuwenwolken opvallend groots van december tot maart. (foto: Vrijheid in verbondenheid. Jan van der Greef) (Foto: )

Spreeuwenwolken

Wild gekwetter in de perenboom. Samen kijken we door het raam naar buiten. Het kleine zieke meisje op m’n schoot hangt lusteloos tegen me aan. Eten en drinken wil ze niet. Lodderig luistert ze naar wat ik haar vertel. De situatie binnen is in groot contrast met de wilde activiteiten buiten. In opgewonden gesprek verslindt een grote groep spreeuwen de laatste peren. Plotseling schrikken ze op, vliegen onder luid kabaal weg naar een volgende boom met vruchten. Prrrrrt.

Ze aten zaden en bessen uit de bomen en struiken van onze achtertuin. Daarna was de appelboom voor het huis aan de beurt en nu dus de peren. Bovenin hebben we expres wat voor ze laten hangen, want het is een smakelijke vertoning. Fanatiek hakken ze gretige gaten dwars door de schil van het rijpe fruit. Vruchten vol koolhydraten, vezels en vitamines, gezonde energie voor koude dagen. Onder de boom resteert een wit spoor van spreeuwenpoep.

Aan het eind van de dag zoeken groepjes spreeuwen elkaar op voor de vliegshow. Vogels met hun jongen die in onze polders geboren zijn en spreeuwen uit het noorden die hier overwinteren. Spreeuwenwolken van honderden tot duizendtallen dansen samen in perfecte harmonie door de avondlucht. Met een natuurlijk gevoel voor ritme kent ieder individu zijn plaats in de groep. De vogels vliegen even snel, verstaan elkaars lichaamstaal, ondanks hun diverse herkomst. Een uitbundig spreeuwenballet in een geheel eigen choreografie. Volledige ‘Vrijheid in verbondenheid’, een actueel thema.

Tot slot strijken de spreeuwen neer op hun slaapplaats in bomen of op elektriciteitsmasten.

Als ik de volgende avond met krampende darmen hard naar de wc ren, begrijp ik hoe het kleintje zich voelde. Buikgriep...

(Karien Scholten)

In haiku:

Vallen uit de lucht

Plunderen de perenboom

Wolken van spreeuwen

Meer berichten