Logo vierklank.nl
Foto:

Bont palet

Zodra de zon schijnt bezoeken vliegende insecten de paarse wal van herfstasters in onze tuin. Tal van gonzende gasten brengen de bloemenzee in beweging. Wilde bijen, honingbijen, hommels, wespen, vliegen en vlinders verzamelen voedsel naar hartenlust. Er is voldoende ruimte voor diversiteit. Een bont schouwspel.

Grote blauwe ogen lijken me aan te kijken. Heldere ogen in een dieprode achtergrond. Sommige met een felle blik, andere wat bedeesd. De ronde tekening op de vleugels van de dagpauwogen is de perfecte imitatie van een zoogdieroog. Zij geven daarmee nadrukkelijk aan dat er met hen rekening gehouden moet worden. Als in een dans draaien de vlinders rond op de bloemen. Hun voelsprieten tasten de gele bloemenhartjes zorgvuldig af en de lange tong zuigt de zoete nectar op.

Het was één van de laatste mooie dagen, een laatste kans om energie op te doen voor een lange winterslaap. Verscholen achter de zwarte keerzijde van hun vleugels, bivakkeren dagpauwogen in een hoekje van een schuur of zolder zolang de winter duurt. Pas in de lente zullen zij hun eitjes deponeren tussen de bladeren van de grote brandnetel, misschien bij u in de tuin. Hun rupsen groeien van enkel brandnetel om in de zomer de rol van de ouders over te nemen.

Onze wintervoorraad groeit in de moestuin. Terwijl ik het onkruid tussen de boerenkoolplanten verwijder loop ik te mijmeren. Ik zie hoe de planten groeien en de gulle gever overleven.

(Karien Scholten)

In haiku:

Vlinder, vlieg, bij, wesp

Drinken uit de bloemenzee

Gonzend bont palet

Meer berichten