Logo vierklank.nl
<p><em>Arjen van der Nat en z&rsquo;n team.</em><br><br><br></p>

Arjen van der Nat en z’n team.


(Foto: )

Midden in Coronacrisis een winkel starten

Arjen van der Nat van ‘Hooft Bilthoven’ deed het

door Rob Klaassen

1 oktober 2020 opende Arjen van der Nat na een verbouwing van twee maanden in de Kwinkelier in Bilthoven z’n kaas- en delicatessenwinkel ‘Hooft Bilthoven’. Midden in de coronatijd. Een enorm waagstuk, maar hij ging ervoor. Hoe vergaat het hem?

Arjen: “Ik heb 25 jaar gewerkt als vestigingsmanager in de detailhandel. Een aantal jaren geleden ben ik voor mezelf begonnen. Ik had naast een rondvaartboot ook een foodtruck. Met deze foodtruck ging ik diverse festivals af om daar van alles op eetgebied te verkopen; tot corona zich aandiende. M’n rondvaartboot kwam stil te liggen en door de sluiting van alle festivals kon ik ook niet meer met m’n foodtruck uitrukken. Ik was van de ene op de andere dag volledig aan huis gebonden. Ik kon wel een beroep doen op coronasteun om wat kosten te dekken, maar daarvan kun je onmogelijk leven. Voedingsmiddelenzaken konden als een van de weinige sectoren gewoon doordraaien. Ik weet dat zo goed, omdat een van mijn beste vrienden, Bart Breunesse, een paar jaar terug de kaas- en delicatessenzaak van Hooft in Utrecht had overgenomen’. 

Helpen
‘Toen ik m’n foodtruck en m’n boot nog had, had ik door de week vaak nog wat tijd over. Ik heb die tijd voor een deel benut om Bart af en toe te helpen in zijn winkel. Van hem heb daar veel geleerd over specifieke kennis van de diverse producten. Het succes dat hij met zijn winkel in Utrecht boekt heeft mij toen geïnspireerd om hetzelfde te gaan proberen in Bilthoven. Ik heb hier als start zijn winkel 1 op 1 gekopieerd. Hierna ben ik de winkel geleidelijk aan gaan passen naar aanleiding van de vragen en behoeften van mijn eigen klanten. De afstand tot de winkel in Utrecht is hemelsbreed gering, maar de klanten zijn wel verschillend. Hoewel ik een volledig zelfstandig ondernemer ben, heb ik toch mijn winkel ‘Hooft Bilthoven’ genoemd. Deels komt dit omdat ik eenzelfde winkelformule als Hooft in Utrecht hanteer en ook in grote lijnen dezelfde producten aanbied. Anderzijds heb ik dat gedaan omdat Hooft in Utrecht een winkel is, die wijd en zijd bekend staat om de goede kwaliteit van producten van met name kaas en noten. Voor heel veel mensen, die ooit in Utrecht hebben gewoond of gestudeerd en die nu zijn uitgewaaierd naar de omgeving van Utrecht, zal de naam Hooft bekend zijn en hen positief in de oren klinken’.

Specialiteiten.
‘Wanneer je Hooft zegt, zeg je kaas. In de wijde omtrek zul je buiten Hooft geen winkel aantreffen, die zo veel soorten buitenlandse kaas aanbiedt. Dat is echt onze specialiteit. We hebben maar liefst ruim 100 soorten. Elke week komen er weer nieuwe soorten langs. Ik heb klanten, die ook elke week komen informeren welke nieuwe soorten kaas er weer zijn binnen gekomen. Zij willen dan graag die nieuwe soorten uitproberen. Bart en ik wisselen regelmatig nieuwe soorten uit. Ook noten zijn onze specialiteit. Wij zijn in staat altijd echt kersvers gebrande noten aan te bieden. Daarnaast zijn er onze salades, diverse (olijf-)oliën, en delicatessen. Deze zomer heb ik voor de winkel een bescheiden terras ingericht met 8 zitplaatsen. Hier worden onder meer koffie, thee en heerlijk belegde broodjes geserveerd. Daarnaast doe ik veel in wijn. Samen met de klant stellen we leuke cadeaupakketten samen. Binnenkort starten we weer met het maken van aantrekkelijke kerstpakketten. Ook ben ik onlangs begonnen om speciale soorten koffie aan te bieden’. 

Tevreden.
Op de vraag of Arjen tevreden is met hoe het nu loopt, zegt hij dat het hem bepaald niet tegenvalt: ‘Ik kwam hier midden in de coronatijd. Behalve voedingswinkels was dus alles verder dicht. Ik kwam hier bepaald niet in een gespreid bedje. Voorheen was hier een lampenzaak gevestigd, die toen al maanden dicht was. Het winkelcentrum moet hier na corona en de renovatie nog wat op gang komen. Binnenkort opent Blokker hier een zaak, wat ook de positief kan uitwerken. Ik ben nu erg tevreden over m’n vrijdag- en zaterdagverkopen. Ik verwacht dat alle winkeliers die er nu al zijn zullen gaan profiteren als de Kwinkelier eenmaal gereed zal zijn’.

Meer berichten