Logo vierklank.nl
Ook bij Vink Witgoed komt direct kokend water uit de Quooker in de showroom.
Ook bij Vink Witgoed komt direct kokend water uit de Quooker in de showroom. (Foto: )

De Quooker, een duurzaam product

Tot en met zondag 17 oktober vindt in De Bilt weer de jaarlijkse Week van de Duurzaamheid plaats. Tijdens deze week mogen duurzame producten niet ontbreken. Eén van die producten is de Quooker, een energiebesparend product en nog van Nederlandse bodem ook.

door Walter Eijndhoven

 De Quooker begon met een goed idee van oprichter Henri Peteri. Al in 1970 pionierde hij met de ontwikkeling van instant soep. Volgens Peteri kon instant soep nooit instant zijn zonder kokend water. Het idee liet hem niet meer los. Om zijn idee van een apparaat waar direct kokend water uit zou komen verder te ontwikkelen, nam hij ontslag bij zijn toenmalige werkgever en begon hij voor zichzelf.  

 Prototype
De ontwikkeling ging met ups-and-downs en na drie jaar kwam Peteri nog niet verder dan een prototype. Uiteindelijk kwamen, na zes jaar werk, de eerste veertig kokendwaterreservoirs op de markt. Lang niet genoeg om van te kunnen leven. Na een zevende hypotheekafsluiting op zijn huis, raakten de financiële mogelijkheden uitgeput en stopte Peterimet zijn project. Zijn zoon echter zag het idee wel zitten, en besloot na zijn studie rechten in 1985 het project opnieuw leven in te blazen. Vijf jaar later ontstond Quooker. Ook Walter, de tweede zoon van Peteri, hield zich inmiddels bezig met het bedrijf. Zo groeide de onderneming verder. Daarna ging het snel. Diverse kranenreeksen volgden elkaar op en werden diverse panden opgekocht in Ridderkerk. In 2004 gingen de eerste Quookers naar het buitenland. Inmiddels is Quooker overal een begrip.

Duurzaam
Waarom hoort een Quooker in de Week van de Duurzaamheid thuis? Een eenvoudige vraag voor Tirza Stip, accountmanager bij Quooker. ‘Wie een Quooker gebruikt, bespaart heel veel energie’, vertelt zij. ‘Met een Quookercombi kun je nog meer energie besparen. Deze boiler is de eerste ter wereld met hoogvacuüm isolatie, waardoor deze vijftig procent minder energie gebruikt dan een keukenboiler. Door deze uit te rusten met een Quooker Cube, heb je zelfs geen plastic waterflessen meer nodig. Een belangrijk item in deze tijd, waarbij wij plastic willen uitbannen’.  

Besparing
Naast besparing op energie, werkt een Quooker tijdbesparend. Stip: ‘Je hoeft nooit te wachten op kokend water, zoals met een waterkoker. Je doet de Quooker aan en het water komt direct kokend uit de kraan.  Een derde voordeel is minder verspilling. In huishoudens wordt veel water verspild. Als je thee zet, gebruik je altijd iets meer water dan je nodig hebt. Maar ook als je de afwas doet in een teiltje. Voordat het water uit de kraan warm genoeg is, heb je al veel water laten weglopen. En vooral grote gezinnen kunnen zo veel water besparen. Over gezinnen gesproken. Een Quooker is ook veilig te gebruiken met kinderen in het gezin. Elke kraan is uitgerust met een kindveiligebedieningsknop. Als er kokend water aan komt, gaat namelijk een rood lampje branden. Handig om brandwonden te voorkomen’.

 De Quooker is te koop bij Vink Witgoed in Westbroek. ‘Over de producten van Quooker ben ik erg enthousiast’, vertelt Ruth Nagel, eigenaar van Vink Witgoed. ‘De meeste klanten denken dat Quooker een buitenlands product is, maar het bedrijf komt gewoon uit Nederland. Daar ben ik trots op. Hun producten zijn degelijk, onderhoudsvrij, energiebesparend en duurzaam. Daar sta ik helemaal achter’. Wie meer wil weten over besparen met Quooker:www.quooker.nl/besparen.

Meer berichten