Logo vierklank.nl
Theater in het Groen Micha Winter Groenekan. Foto: Hans Lebbe / HLP images
Theater in het Groen Micha Winter Groenekan. Foto: Hans Lebbe / HLP images (Foto: Hans Lebbe)

Micha de Winter: een veelzijdig mens

Het theatergesprek met Micha de Winter tijdens ‘In de Hoofdrol’ was een dramatische voltreffer. Het vond op 3 oktober plaats bij Theater in ’t Groen. 

Micha de Winter, onlangs vertrokken uit Groenekan naar het Gelderse Rijswijk, is emeritus hoogleraar pedagogiek en een veelzijdig man. Ook in Groenekan was hij op zijn best als vrijwillige brandweerman, die als nieuweling het jaarlijkse uitje moest organiseren. 

Door de open aanpak van bedenker en presentator Nelly van der Geest, zelf theatermaker, kwamen verschillende episodes uit zijn leven treffend aan bod. De vertelling werd afgewisseld met korte toneelimprovisaties door vier acteurs, ondersteund door pianist Peter Hubert.

De wetenschapper De Winter is geen studeerkamergeleerde, zo bleek. Hij trekt er het liefst op uit om kinderen – dichtbij en veraf – die echt in de knel zitten, te ondersteunen. Bijvoorbeeld in een vluchtelingenkamp in Dafur met duizenden getraumatiseerde kinderen. 

De emoties werden tijdens het gesprek ook voor het aanwezige publiek bijzonder voelbaar toen hij vertelde over de familiekoffer met herinneringen van zijn joodse ouders over de tweede Wereld Oorlog. Jaarlijks komt de familie De Winter bijeen om de herinneringen levend te houden. Ronduit indrukwekkend om te zien hoe de vier acteurs dit gegeven dramatisch uitdiepten aan de hand van een brief uit de koffer. (Giep Hagoort)

Meer berichten