Logo vierklank.nl
Bilthovenaar Paul van Tongeren bij het zojuist onthulde beeld van zijn tante. (foto Coby Merkens)
Bilthovenaar Paul van Tongeren bij het zojuist onthulde beeld van zijn tante. (foto Coby Merkens) (Foto: )

Standbeeld ‘bonnenkoningin’ Jacoba van Tongeren onthuld

Verzetsvrouw Jacoba van Tongeren is vereeuwigd in een standbeeld in Amsterdam. Onder andere burgemeester Femke Halsema en voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Job Cohen waren aanwezig bij de goed bezochte (400 aanwezigen) onthulling van het beeld zondagmiddag op het pleintje tegenover de Antillenstraat in Amsterdam-West, waar Van Tongeren woonde. Jacoba heeft lange tijd, voor de oorlog, in Groenekan gewoond. De Amsterdamse burgemeester Halsema zei o.a. ‘Jacoba van Tongeren zal in onze stad nooit meer onzichtbaar zijn’.

door Henk van de Bunt

Jacoba van Tongeren en de verzetshelden van Groep 2000 bleven altijd vrijwel onbekend, tot dat haar neef Paul van Tongeren (Bilthoven) haar memoires vond en op basis daarvan een boek over haar schreef, dat in 2015 verscheen. Tijdens de plechtigheid op 10 oktober vertelde Paul van Tongeren, dat hij telefonisch was geïnformeerd, dat in Groenekan er een nieuwe straat naar Jacoba zal worden genoemd. Raadslid Henk Zandvliet had hier de aanbeveling voor gedaan.

Bonnen
In 1940 richtte de enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet een verzetsgroep op, Groep 2000. De circa 150 leden zorgden in de Tweede Wereldoorlog voor schuiladressen, voedselbonnen, persoonsbewijzen en medische hulp aan zo’n 4500 onderduikers.

Van Tongeren stond ook wel bekend als de ‘bonnenkoningin’, omdat zij onder haar kleding een speciaal vest droeg waarin zij duizenden bonnen kon smokkelen. De leden waren niet bekend onder hun naam, maar hadden allemaal een nummer. Ook de onderduikers en onderduikadressen kregen een speciale code en nummer, die de Duitsers niet hebben achterhaald.

Meer berichten