Logo vierklank.nl
Foto:

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Werken bij Griftenstein

Het grootste infrastructurele project, dat ons land ooit heeft ondernomen, is het militaire verdedigingsproject de Nieuwe Hollandse Waterlinie geweest. In dit project is tussen 1815 en 1940 omgerekend naar huidig geld meer dan 50 miljard (u leest het goed: 50 miljard) euro geïnvesteerd. Ter vergelijking: de Deltawerken hebben iets meer dan 9 miljard euro gekost.

Op 26 juli heeft de Unesco de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgeroepen tot Werelderfgoed. Een klein stukje daarvan ligt ook in onze gemeente: de , een infanteriestelling uit de eerste wereldoorlog.

Je zou denken, dat de gemeente, die eigenaar is, trots is, ook iets van een stuk werelderfgoed te bezitten. Maar toen ik recent deze stelling bezocht, ben ik geschrokken. De werken bestaan uit twee delen. Het zuidelijke deel is niet openbaar vanwege een faunapassage. Maar het noordelijke deel, dat in 2013 nog gerestaureerd is, is weliswaar officieel wel toegankelijk, maar volstrekt verwaarloosd, het is helemaal dichtgegroeid. 

Ik heb de gemeente hierover geschreven, maar behalve een bevestiging van ontvangst heb ik nog geen enkele reactie ontvangen. Kom, gemeente De Bilt, doe je plicht, en neem dit kleine stukje werelderfgoed op in je onderhoudsschema’s

Rien Stein, Maartensdijk

Meer berichten