Logo vierklank.nl
<p><em>Wethouder Madeleine Bakker-Smit: &lsquo;De gemeente is erg blij met zulke initiatieven&rsquo;.</em></p>

Wethouder Madeleine Bakker-Smit: ‘De gemeente is erg blij met zulke initiatieven’.

(Foto: )

Feestelijke viering oprichting Stichting Vrienden van het Heidepark

Afgelopen zaterdag werd onder een stralende zon en met taart gevierd dat dit jaar de Stichting Vrienden van het Heidepark is opgericht. Doel van de stichting is het behoud van het park als natuur- en wandelgebied en het vergroten van de betrokkenheid van bezoekers en gemeente, bij het Heidepark.

door Henk van de Bunt

In 1926 kocht de gemeente De Bilt het Heideparkterrein met als doel dit als bouwterrein te exploiteren. Het gebied dat in die tijd als exercitieterrein bekend stond was in gebruik als oefenterrein van de artillerie uit Utrecht. Na de aankoop drong bij de gemeente het besef door dat men zuinig om diende te gaan met de heide en niet alles moest opofferen aan de steeds groeiende villaparken die toen in opkomst kwamen. Er werd gepleit om slechts een klein deel als bouwterrein te verkopen en het grootste deel als natuurmonument te bewaren. Er werd voor het laatste gekozen en zo kon het Heideparkterrein als natuurgebied behouden blijven.

Werkverschaffing
Het Heidemeertje bestond in die tijd nog niet. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is het als werkverschaffingsproject aangelegd net zoals het oude Biltsche Meertje in De Bilt. Gedurende de oorlogsjaren stonden er verscheidende bunkers op het terrein, die in het begin van de jaren vijftig grotendeels zijn opgeblazen.

Het Heidepark is het enige restant heide dat nog in de gemeente aanwezig is. Het is ca 23 ha groot en de maximale rondgang om het gebied is 2,5 km wat neerkomt op een wandeling van een half uur. Het natuurgebied heeft een belangrijke recreatieve functie. De zandstrandjes van het Heidemeertje zijn voor de jeugd een ideale speelplaats. Honden mogen er zwemmen, waardoor het Heidepark voor hondenliefhebbes een heerlijk uitlaatgebied is. Voor omwonenden vormt het wandelgebied een belangrijk sociaal trefpunt. Ook kinderen van de naastgelegen Montessorischool of van de Scoutinggroep maken regelmatig gebruik van het Heidepark.

Stichtingsvoorzitter Inge van de Pavoordt vertelde de ongeveer 30 aanwezige vrienden en een 15-tal trouwe viervoeters over het feit dat de coronalockdown een belangrijke reden is geweest om de Stichting op te richten: het Heidepark bleek een zeer waardevolle omgeving voor een ieder die even naar buiten wilde.

Gemeente
Vanuit de gemeente waren wethouder Madeleine Bakker-Smit en gebiedsmakelaar Maarten Linssen aanwezig. De gemeente is erg blij met het initiatief dat is genomen en had een 3-tal informatieborden meegenomen die aan de ingangen van het park geplaatst zullen worden. Met behulp van de QR-code op de borden wordt de bezoeker meteen naar de website van het heidepark geleid waar meer informatie over de stichting en het Heidepark te vinden is .

De nieuwe stichting is altijd op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen op de klusochtenden (de volgende is op zaterdag 6 november van 9-12 uur).Tevens zijn donaties zeer welkom voor de aanschaf van goed gereedschap. 

Meer berichten